Vaalikynä: | Nuorten mielenterveyspalveluihin tarvitaan henkilöstömitoitukset

Sosiaali- ja terveys uudistuksen myötä on tarpeen huomioida riittävä resurssit nuorten mielenterveyspalveluihin. Palvelujen saatavuuden arviointimittarina emme voi jatkossa pitää kansallisia kriisejä todetaksemme taas kerran, että palvelut ovat edelleen riittämättömiä. Korona pandemia on nyt osoittanut palvelujärjestelmämme kehittämisen kohteet ja yksi niistä on nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut. Käsitykseni mukaan 1990- luvun laman jälkeen nuorten palvelujärjestelmään ei ole kiinnitetty huomiota. Nyt kansalliset tutkimukset osoittavat, että Suomessa lasten- ja nuorten mielenterveyspalvelujärjestelmä on todettu eriarvoiseksi ja hajanaiseksi. Kansallisia ja yhtenäisiä palvelujen järjestämisohjeita ei ole. Nuorten varhaisentuen puute on suuri. Helsingin-- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin arviointikertomuksen mukaan Uudellamaalla avohoidon resursointi on satunnaista ja väestömäärään nähden riittämätöntä. Mielenterveyspalveluita hallitsevat lastensuojelulaitokset ja terveydenhuollon avohoito. Palvelujärjestelmä on todella pirstaleinen.

Lapsen oikeuksien sopimukseen perustuva lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma eli LAPE-hanke toteutettiin vuosina 2016–2018. Ex-hallituksen kärkihankeen tavoitteena oli siirtää palvelujen painopistettä varhaiseen tukeen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Tulokseksi saatiin lasten ja nuorten mielenterveyden haasteiden tunnistettavuuden ja hoitoon hakeutumisen parantuminen. Mikä sinällään on hyvä asia, mutta asiakasmäärien lisääntyessä resurssit tulisi huomioida kuntien talousarvioissa. En näe kestävänä ratkaisuna sitä, että nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen henkilöstömitoitukset ovat jatkossakin riittämättömät. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että asiakasjonot palveluihin pitenevät ja jonossa olevien tilanne heikkenee. Perheet ovat jo nyt turvautuneet sairaaloiden päivystyksiin tai terveysasemien kiirevastaanotoille.

Annetaan lapsille ja nuorille mahdollisuus kuntoutua vaikeasta elämäntilanteestaan lisäämällä henkilöstöä heille tärkeisiin palveluihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut