Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Itärata ei edistäisi talouskasvua

Uuden rautatien rakentaminen Helsingin ja Kouvolan välille on siitä saataviin hyötyihin nähden erittäin kallis ja huono investointi. Valtion vaikean taloustilanteen takia sen toteuttamiseen ei ole edes mahdollisuuksia. Itäradan rakentamisella saavutettava noin 12 minuutin matka-ajan säästö maksaisi nykyisten arvioiden mukaan 1,7 miljardia euroa. Lopullisen kustannukset olisivat todennäköisesti vielä suuremmat. Veronmaksajien rahojen käyttämiseen Itäradan suunnittelukustannuksiin ei sisälly arkirealismia.

Rautateiden rakentamisen tarvetta ei voida enää perustella ilmastoystävällisyydellä, sillä autot tulevat kulkemaan lähitulevaisuudessa sähköllä tai biopolttoaineilla. Koronapandemian aikana alkanut etätöiden yleistyminen näyttää olevan myös tulevaisuuden kehityssuunta. Se tulee merkittäväsi vähentämään matkustamista työpaikoille.

Nykyisten raideyhteyksien parantaminen ja kunnostaminen on kustannuksiltaan sekä saatavilta hyödyiltään huomattavasti edullisempi ja parempi vaihtoehto. Lähivuosina tulisi parantaa ja kunnostaa Helsingin ja Tampereen välinen raideyhteys. Sen vaikutuspiirissä on paljon eri alojen yrityksiä ja jatkuvasti kasvava joukko asukkaita.

Veronmaksajien rahoja tulisi käyttää uusien raideyhteyksien rakentamisen sijasta talouskasvua edistäviin tarkoituksiin, kuten meidän suomalaisten osaamisen ja yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn parantamiseen. Valtion pitäisi pystyä kasvattamaan rahoitustaan koulutukseen sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Meidän elintasomme ja hyvinvointimme tuleva kehitys riippuu osaamisen ja työn tuottavuuden kehityksestä eikä uusien rautateiden rakentamisesta. Tätä asiaa ei voida poliittisilla mielipiteillä muuttaa.