Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anu Harjumaaskola, kolumni: Tarttumapinnan löytäminen lisää luottamusta

Puolueet ja niiden paikallisyhdistykset ovat kovilla. Ei ihme, jos päätä rupeaa särkemään, kun ajattelee kuntavaaleista alkanutta viiden perättäisen vuoden valtakunnallisten vaalien sumaa. Ensi vuosi on lisäksi kirkon vaalivuosi. Ehdokashankinta ja vaalien rahoittaminen eivät ole pikkujuttuja. Äänestysaktiivisuuskin on herättänyt huolta jo pidemmän aikaa. Isänpäivälounaalla lähipiirimme veikkasi aluevaalien äänestysprosenttia. Toivottavasti niistä korkeinkin ylittyy. Jos et äänestä, käyttää joku toinen valtaa puolestasi, mainostettiin osuvasti viime seurakuntavaaleissa.

Minkä ikkunan kautta sinä katsot aluevaaleja ja hyvinvointiasioita? Entä minä? Voisiko itselle tärkeän näkökulman tai oman tarttumapinnan löytäminen lisätä luottamusta siihen, että näilläkin vaaleilla on väliä?

Psykologina omasta ikkunastani avautuu surullinen maisema mielenterveyskriisiin. Mielenterveysperusteiset eläkkeet ovat lisääntyneet neljänneksellä muutamassa vuodessa niin, että ne ovat nyt työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen yleisin syy. Myös mielenterveyshäiriöistä johtuvien sairauspoissaolojen kasvu on jyrkkää. Koronakriisi on koetellut monia ja lisännyt erityisesti nuorten psyykkistä kärsimystä. Tässä on mielestäni vaalien kärkihaaste.

Katseeni osuu ammattini kautta myös siihen, että sote-uudistuksen myötä syntyy uusia organisaatioita, monta uutta työpaikkaa.

Käsillä on nyt tilaisuus luoda merkityksellisiä tehtäviä ja toimintakulttuuria, jossa työn kehittäminen, arviointi ja hyvä vuorovaikutus ovat kulmakivinä.

Katson hyvinvointialueemme muodostumista myös yrittäjänä. Hankintakriteerejä asetettaessa tulee huomioida yksin- ja pienyrittäjien mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuihin, eikä hankintoja pidä tehdä hinta edellä. Järjestöaktiivina ja luottamushenkilönä kannan huolta siitä, että yhteistyötä tehtäisiin yhdistysten ja kirkon kanssa, liityttäisiin olemassa olevaan osaamiseen ja toimintaan.

Tilaisuus luoda merkityksellisiä tehtäviä ja toimintakulttuuria.

Minkälaiset sosiaali- ja terveydenhuoltoalan sekä pelastustoimen kysymykset ja huolet puhuttelevat sinua siitä ikkunasta käsin, mistä itse katsot maailmaa ja itäuusmaalaista elämää?

Kirjoittaja on porvoolainen psykologi, kirkon ja kunnan luottamushenkilö