Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Millariikka Rytkönen, kolumni: Luen siis olen – kirjasto tasa-arvoisti duunariperheen tyttären muiden kanssa

Raahasin lapsena pulkalla kirjoja kotiin kirjastosta. Ahmin kirjoja siinä määrin jo ala-asteikäisenä, että pulkka toimi putkikassia paremmin talvisaikaan. Kirjojen maailman rinnakkaistodellisuus oli minulle elinehto jo lapsuudessani. Lukemattomat maailmat kiehtoivat ja koukuttivat. Kasvoin lopulta minuksi maksuttoman kirjaston ansiosta. Kirjasto tasa-arvoisti minut, duunariperheen tyttären, samalle viivalle yhteiskunnassamme kaikkien muiden kanssa. Kirjasto loi uskon siihen, että kaikki on mahdollista.

Jouluisin sain aina lahjaksi yhden ihka oikean ikioman kirjan. Useimmiten uusimman Tiina-kirjan. Edelleen joulun minulle tekevät kirjat. Ahmin niitä jopa konvehteja enemmän. Mikä on sinänsä hyvä valinta, sillä useiden luotettavien tutkimusten mukaan lukeminen on hyväksi terveydelle.

Neurologi Markku T. Hyypän mukaan (Parnasso 3/2018) Japanissa on todettu, että missä on aktiivisimmin toimiva kirjasto, siellä on pitkäikäisin väestö. Kirjastokortti siis pidentää ikää, toteaa Hyyppä. Samaisessa artikkelissa Hyyppä avasi Yalen yliopistossa vuonna 2016 julkaistua laajaa väestötutkimusta ja tulos voidaan pelkistää lyhyesti: mitä enemmän lukee kirjoja, sitä kauemmin säilyy hengissä. Tämä turkulainen neurologi ja dosentti summasi laajan artikkelin lopuksi tyhjentävästi: lukeminen muuttaa aivot ja pitää hengissä.

Nykyisin kirjat tuovat vaihtoehtoisia näkökulmia omaan todellisuuteeni. Ilman vuoden 2015 poliittisia tapahtumia tuskin olisin nykyisessä tehtävässäni. Kiky kirvoitti kielenkantani julkiseen debattiin ja pian olin ihan taviksena A-studiossa keskustelemassa silloisen työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin ja oppositiojohtaja Antti Rinteen kanssa suunnitteilla olevasta yhteiskuntasopimuksesta. Olen sittemmin lukenut elämäkerrat Juha Sipilältä, Alexander Stubbilta sekä molemmilta A-studiossa kanssani keskustelleilta herroilta ja on ollut äärimmäisen mielenkiintoista lukea, millaiset neljä erilaista näkökulmaa noista ajoista on kirjoitettu.

Tänäkin vuonna olen kirjoittanut joulupukille toivelistan kirjoista. En mistään muusta. Toivon, että sinun jouluusi mahtuu monta lukematonta kirjaa, sopivasti suklaata sekä paljon ymmärrystä toisiemme todellisuuksiin.

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja

Kasvoin lopulta minuksi maksuttoman kirjaston ansiosta.