Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikki Vestman, kolumni: Verotus kohtuulliseksi

Vasemmistohallitus on häpeilemättä paisuttanut julkista sektoria veronmaksajien luottokortilla. Valtion velkavuori kasvaa. Velka on tulevaisuuden verotusta.

Näin ei voida jatkaa. Työn verotus on eniten taloutta haittaava vero. Suomi on jo valmiiksi työn verotuksessa ja sen progressiossa OECD-maiden kärkikastia.

Ankara työn verotus estää paitsi talouskasvua myös ihmisiä vaurastumasta omalla työllä. Jyrkkä progressio iskee jo 2 800 euron kuukausipalkkaa saavan hoitajan tilipussiin: lisävuorolla ansaitusta satasesta veroihin menee yli 48 euroa.

Yli kolmanneksella suomalaisista, kuten opettajilla ja insinööreillä, yli puolet ansaitusta lisätulosta vie verottaja. Korkeimmillaan progressio on niin tolkuton, että tienatusta lisäeurosta saa pitää itsellään alle 40 senttiä. Kohtuutonta.

Kokoomus on esittänyt ansiotuloveron keventämistä 800 miljoonalla eurolla. Kun esitystämme käsiteltiin eduskunnassa, SDP ja vihreät kutsuivat veronkevennyksiä ”tulonsiirroiksi”. Absurdi näkemys.

Aivan kuin ihmisten palkat olisi vasemmiston mielessä jo sosialisoitu valtiolle, joka sitten hyvää hyvyyttään jakaa osan takaisin työn tehneille. Ei. Kysehän on ihmisten palkoista ja rahoista, jotka kuuluvat ensisijaisesti ihmisille itselleen.

Valtion velkavuori kasvaa. Velka on tulevaisuuden verotusta.

Veronkevennykset eivät tarkoita, että rahaa ”siirretään” jollekulle. Ne tarkoittavat, että otetaan vähemmän pois siltä, jota verotetaan.

Kun ottaa huomioon kansainvälisesti katsoen ankaran työn verotuksen, perusteluvelvollisuus kuuluisi itse asiassa veronkevennysten vastustajille. Hehän haluavat pitää Suomen kohtuuttoman verotuksen maana. Juuri sitä vasemmistohallitus näyttää haluavan. Se on jopa päättänyt uudesta työn verosta. Ahkeruuden kannusteita rapauttavalla maakuntaverolla aiotaan rahoittaa uusia hyvinvointialueita ja niiden menoja.

Kokoomus ei hyväksy maakuntaveroa. Jos hallitus uuden veron kuitenkin säätää, kokoomus haluaa pitää huolen, ettei maakuntaverosta tule veronkorotusautomaattia uusilla hyvinvointialueilla. Velan ja veronkorotusten tielle on siis vaihtoehto, kokoomuksen vaihtoehto: Vähemmän veroja, vähemmän velkaa. Enemmän mahdollisuuksia, enemmän rahaa käteen palkasta. Luotamme siihen, että ihminen tietää itse parhaiten, miten hänen omat rahansa tulee käyttää.

Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja (kok)