Vaalikynä: | Sote on suuri savotta

Hallituksen rakentama alueellinen sote-hallintomalli on epäyhtälö, jossa hallintokustannukset lohkaisevat osan käytettävissä olevista verovaroista ja vähemmillä rahoilla on pystyttävä tarjoamaan enemmän laadukkaampia palveluita. Tällaisesta suuresta savotasta ei voida selvitä vanhoilla rakenteilla ja toimintatavoilla. Toiminnan on oltava kustannustehokasta ja vaikuttavaa.

Uutta sote-mallia suunniteltaessa ja toteutettaessa työkalupakista pitää kaivaa kaikki mahdolliset työkalut. On siirryttävä monituottajamalliin, jossa otetaan täysimääräisesti mukaan sekä yksityiset palveluiden tuottajat että kolmannen sektorin toimijat. On lisättävä palveluseteleiden käyttöä ja etävastaanottoja sekä laajennettava terveysasemien aukioloaikoja. Lisäksi on otettava käyttöön omalääkäri-/perhelääkärimalli.

Tiedossa on, että pieni osa väestöstä käyttää valtaosan kunnan sotekustannuksista; esim. v 2011 tehdyn selvityksen mukaan 5 % väestöstä käytti liki 70 % kunnan sotekustannuksista ja 10 % yli 80 %. Tämäkin seikka tulee ottaa huomioon alueellisia sote-palveluita järjestettäessä.

Vanhusten ja vammaisten hoivan tulee olla laadukasta. Hoitajamitoitus on säädettävä työvuorokohtaiseksi, jotta vanhuksia ei tarvitse laittaa yöpuulle jo iltapäivällä. Hoitopaikat tulisi löytyä omasta kunnasta, jotta omaisilla olisi helpompi päästä tervehtimään läheisiään. Ylipäänsä ei ole yhdentekevää missä sote-palvelut sijaitsevat. Itä-Uudenmaan alueella asuu paljon autottomia ihmisiä, joten palvelut tulee sijoittaa niin, että niihin pääsee myös joukkoliikenteellä.

Pelastuslaitoksen toimintavarmuus on turvattava erityisesti täällä Itä-Uudellamaalla , koska meillä sijaitsee sekä Kilpilahden teollisuusalue että Loviisan ydinvoimala. Tämä edellyttää pelastajakoulutuksen lisäämistä ja sopimuspalokuntien toiminnan takaamista. Resursseja on löydyttävä myös eläinpelastustehtäviin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut