Vaalikynä: | Riittääkö rahat hoivaan ja turvaan?

Aluevaalien lähestyessä yhä useampi kunnan asukas ja vaaliehdokas on tuonut ilmi huolestumisensa resurssien eli rahojen riittävyydestä palveluihin tulevaisuudessa.

Ilkka Alava toi rahoitusasiasta vaikenemisen esille (Uusimaa 31.12.).

Uusilla hyvinvointialueilla ollaan aluksi täysin valtion ja kuntien armoilla ja ehdoilla.

Vastuita annetaan, mutta rahoitus tulee muualta. Saamme odottaa kilpalaulantaa rahoituksen riittämättömyydestä.

Jotta rahoitus olisi riittävä eikä kuntalaisten kulut ja verot kasva, tulee säästöjä hakea niin valtion kuin kuntatalouden puolelta ja nyt tarkoitan miljardisäästöjä. Ylimääräistä rahaa ei ole eikä tule kuin säästämisen kautta. Säästyneitä varoja voidaan sitten kohdistaa enemmän sote-palveluihin, pelastustoimeen ja uuteen hallintomalliin.

Pidättäydytään uusista ja ylimääräisistä EU-hankkeista, Suomi on jo muutenkin nettomaksaja. Yritysten tuotekehitys ja kehittäminen tuntuu tapahtuvan valtion laitosten ehdoilla ja armoilla. Tällaiseen toimintaan ei tarvita valtion rahoitusta, riskirahaa riittää kyllä maailmalla Suomeenkin, mistä Slush-tapahtuma on hyvä esimerkki.

Pidetään lakisääteisten toimien ja normien purkutalkoot. Nyt säädetään uusia lakeja ja luodaan normeja, joita ei pystytä rahoittamaan saati toteuttamaan tänäkään päivänä.

Iso menoerä on nykyiset maahanmuuttokulut ja niissä tehottomat toimet. Meidän tulee nopeuttaa ja tehostaa kotouttamista ja tehdä se jollakin lailla pakolliseksi maahanmuuttajien työllistymisen parantamiseksi ja tukien myöntämisen ehdoksi. Näin yhteiskuntaamme integroituminen paranisi ja kasvava tukien tarve vähenisi.

Alueuudistus on oivallinen hetki tutkia ja parantaa organisaatioiden tehokkuutta ja tapaa toimia.

Rakennetaanko organisaatiot asiakasta vai prosessia varten? Mitään vaihtoehtoa ei kannata sulkea pois – julkinen, yksityinen, kolmas sektori, toisen hyvinvointialueen toimija tai tuottaja.

Muutosprosesseja ei saa jättää ainoastaan virka- ja luottamusmiesten varaan, vaan tulosten saamiseksi tulee palkata organisaatioiden saneerauksen ammattilaisia toteuttamaan muutokset.

Yli 15 vuotta valmisteltu Sote-uudistus lienee esimerkkinä tällaisten henkilöiden tarpeesta.

Parin vuoden päästä odottaa haastava tilanne koskien kuntien Sote-palveluihin ja pelastustoimeen tarkoitettuja kiinteistöjä ja tiloja. Omistus- ja vuokrasuhteet tulevat muuttumaan. Toivottavasti toiminnot ja varat eivät keskity kiinteistökauppoihin, muutokset tulee tehdä kuntalaisten etua ajatellen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut