Jussi Saramo, kolumni: Alle viikossa hoitoon?

Läheiseni yritti viime viikolla saada aikaa Porvoon terveyskeskuksesta. Edellä puhelimessa jonotti vaatimattomat 262 ihmistä. Hän luovutti ja meni yksityiselle. Tässä oli tietysti korona-lisää nyt kun tartuntojen määrä on räjähtänyt. Jonot eivät kuitenkaan ole uusi eivätkä vain porvoolainen ilmiö.

Nopea hoitoon pääsy julkiselle voi kuulostaa vantaalaisista ja porvoolaisista utopialta, kun kiireettömään hoitoon jonot ovat olleet yli kuukauden mittaisia. Hallituksen tavoittelema hoitoon pääsy alle viikossa on tuomittu mahdottomana. Mutta ei se ole – suurin osa kunnista täyttää jo nyt viikon hoitotakuun. Koko sote-uudistuksen ideana on parantaa perusterveydenhuoltoa, jotta ongelmiin puututaan ajoissa. Näin ihmiset ovat terveempiä ja rahaakin säästyy kalliista erikoissairaanhoidosta. Suomessahan on ollut maailman huippuluokkaa oleva maakunnallinen erikoissairaanhoito ja poikkeuksellisen eriarvoistava kunnallinen terveydenhoito.

Sama aikaisen ja ennaltaehkäisevän avun logiikka toimii myös sosiaalipalveluissa, jotka ovat jääneet aivan liian vähälle keskustelulle. Lastensuojelusta vanhuspalveluihin olemme nähneet surullisia aliresursoinnista sekä tuotannon yksityistämisestä pääomasijoittajille johtuvia kohtaloita. Päättäjien on otettava taas valta demokraattisiin käsiin, vaikka se tarkoittaisi menokasvua investointivaiheessa. Muissa maakunnissa hallintoa vähennetään ja luovutaan valtavasta määrästä kuntayhtymiä, isäntäkuntamalleja ja kuntaorganisaatioita yhdistämällä nämä sairaanhoitopiireihin. Uudellamaalla sote-uudistuksen onnistuminen ei ole yhtä selvää, koska kunnat vaativat oman erillismallinsa, jossa HUS jää yhä erilleen uusista hyvinvointialueista.

Uudellamaallakin voidaan silti onnistua. Itä-Uudellamaalla sekä Vantaalla ja Keravalla tilanne on siitä hyvä, että rahoitus tulee kasvamaan, kun se tulee valtion kassasta. Syynä on se, että meillä kunnat ovat alibudjetoineet palvelut. Länsi- ja Keski-Uudellamaalla tilanne on vaikeampi, koska rahoitus tulee vähenemään.

Maakuntaverosta ei näissä vaaleissa päätetä. Jos maakuntavero myöhemmin eduskunnan päätöksellä korvaa osan valtionverosta, on Itä-Uusimaa suurin voittaja laskelmissa vuosikymmenen lopulle.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas), joka ei ole aluevaaleissa ehdolla Itä-Uudellamaalla.

Syynä on se, että meillä kunnat ovat alibudjetoineet palvelut.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut