Vaalikynä: | Ihminen on aina ykkönen

Millaista olisi sote-päätöksenteko, jos ihminen, työntekijä, potilas tai asiakas olisi ihan oikeasti keskiössä?

Jos kotihoidon työntekijöiltä kysyttäisiin, miten heidän työolojaan voitaisiin parantaa? Tai miten he voivat, ja miten he jaksaisivat paremmin tehdä niin fyysisesti kuin henkisestikin haasteellista työtään.

Tai lääkäriltä kysyttäisiin, miten hän saisi työnsä sujumaan parhaalla mahdollisella tavalla? Ehdottaisiko hän kenties sihteeriä avukseen, kun nykyaikana kirjaamiseen menee niin paljon aikaa? Tai jos lääkäreiltä tiedusteltaisiin, tahtovatko he Apotin kaltaisen järjestelmän, vai olisiko joku toinen parempi, josta oikeasti olisi hyötyä heidän työlleen.

Ruohonjuuritason kuuleminen ja työhyvinvoinnin nostaminen kärkeen ovat mielestäni avaimia uudenlaisiin ja kestävämpiin sotepalveluihin. Työsuojeluvaltuutetun taustallani voin vakuuttaa, että työhyvinvointi ei ole mikään pehmoarvo, vaan juuri sillä luodaan kestävää taloudellistakin hyvinvointia.

Toki hallinnon ammattilaisiakin tarvitaan visioiden toteuttamiseen, mutta ei sellaisia, jotka luottavat vain omaan näkökulmaansa kuulematta työntekijöitä, jotka tuntevat omat työolonsa parhaiten. Olemme tehostaneet ja tehostaneet, mutta kulurakenne ei siitä useinkaan ole parantunut. Olemmeko kenties unohtaneet ihmisen ja ihmisen inhimilliset voimavarat näissä tehostamistoimissa?

Kun nykyihmisen jaksaminen vedetään liian tiukalle, pinna katkeaa, ja hän luopuu työstään mieluummin kuin terveydestään. Tällaista tapahtuu aivan liian usein kotihoidossa ja terveydenhoitoalalla tätä nykyä. Tämä tie on mahdoton yhtälö, kun korona kuormittaa terveydenhuoltoa, ikääntyneiden määrä huimasti kasvaa lähivuosina, eivätkä nuoret useinkaan saa tarvitsemiaan mielenterveyspalveluja.

Meidän on muutettava tämä huolestuttava suuntaus, ja annettava työhyvinvoinnille se arvo, mikä sille kuuluu. Ihminen on aina ykkönen, ja vain inhimilliset päätökset ovat kestäviä sotepäätöksiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut