Vaalikynä | Alkaa kirkastua, vaan vaalityö ei ilahduta

Nimittäin se, mikä tulevissa aluevaaleissa nousee ns. kohtalon kysymykseksi. Tavoitteet ovat kovia. Halutaan kustannukset kuriin, palvelut toimiviksi ja ”leveät hartiat” palveluja turvaamaan. Meneillään on itsenäisyytemme merkittävin kunta- ja palvelu-uudistus. Olen ehdolla ja hieman hävettää.

Yksi ehdokkaista haluaa turvata alueelliset palvelut. Siis säilyttäen, muuttaen, muuten? Toinen haluaa Suomen suomalaisilla eli siis palvelutuotantoon ei ainakaan ”ulkomaalaisia”. Kolmas katsoo, että laadukkaat muutokset vaativat palveluhintojen korotusta. Erityisryhmien tasavertainen kohtelukin on erään puolueen mielestä unohdettu.

Siis mikä tässä hävettää? Se, että ongelmia tunnistetaan, mutta malleja niiden ratkaisemiseksi ei esitetä. Joko niitä ei ole löydetty tai niistä ei haluta ideologisista syistä esittää. Äänestäjän - ja siis vastuunkantajan - on ääniuurnalla valittava perinteinen puolue arvoineen, tuttu ”naama”, titteli tai näiden yhdistelmä. Varmuutta siitä, miten ehdokas hyvinvointialueen palvelujen suhteen oikeasti aikoo toimia, ei ole tarjolla. Jos näin näyttäytyvä kampanjointi tuottaa äänestysprosentiksi yli 50, niin olen sekä nolo että yllättynyt.

Pitkin tätä muutosvalmistelua ja meneillään olevaa vaalikampanjaa on huolenani ollut, miten hyvää lopputulosta haetaan, miten se toteutetaan ja kenen voimin. Nyt ei ole edetty ongelmia tunnistaen ja niitä ratkaisten. On rakennettu organisaatiomuutosta, kansankielellä hallintohimmeliä, joka tarkoittaa ”vanhojen rakenteiden siirtämistä virheineen uuteen muottiin”. Tähän tarvitaan poliittiset päätös- ja valmisteluelimet ja niitä palvelemaan virkamiesorganisaatio. Ja Ups, kun tämä ei istu ”budjettiin”, niin karsitaan peruspalveluista. Malli toteuttaa varmasti vanhan sanonnan ”lapsi meni pesuveden mukana”. Hyvästi hyvinvointialueen perustavoitteet.

Uusimaassa 10.1. oli hyvä tekstiviesti Heli Kankaalta. Hänen näki, että kehitystyön on lähdettävä sotepuolen ammattilaisista. He tietävät mikä toimii, mikä ei. Yhdyn. Tavoitteet ovat poliittisia. Sieltä ne on annettava. Hallinto vain mahdollistaa poliittisen tahtotilan mukaisen oman työn arviointi- ja kehitystyö. Ulkopuolisia ”konsultteja” ei tarvita. Kokemusperäisesti vakuutan, että tämä konsepti toimii. Kiitos Heli!

Jk Sotemuutoksessa TE on ollut vahvasti esillä. Tutkitusti ihmisen, perheen ja yhteisömme kannalta SO on todella merkittävä sosiaalisesti ja taloudellisesti. Muutostyössä siihen ei tule suhtautua asenteellisesti. Terveysongelma on liki arvovaraukseton ja näin helpommin lähestyttävissä, kuin inhimillisen toiminnan sosiaalinen kaaos. ”Jokainen on oman onnensa seppä”. Minusta ei.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut