Vaalikynä: | Sote-järjestö palveluntuottajana – yhdistysten toiminta on turvattava selkeyttämällä sen rooli, palvelut ja rahoitus

Osallistuin maanantaina 10.1. sotejärjestöjä ja -yhdistyksiä koskevaan vaalipaneeliin Loviisassa. Paneelin järjestivät Loviisan Järjestöt, Porvoon Yhdistyskeskus ja Järjestöjen sote-muutostuki. Monet 3. sektorin toimijat tarjoavat kunnille erilaisia hyvinvointipalveluja ja ovat osa hoitopolkua.

Hyvinvointialuemallin tullessa voimaan, on yhdistysten huolenaihe ihan aiheellinen. Miten yhteistyö toimii hyvinvointialueella? Järjestö- ja yhdistystasolla on aivan eri asia tarjota palveluja hyvinvointialueen kokoiselle alueelle kuin pienen kunnan alueelle.

Järjestämislaki velvoittaa kunnat ja hyvinvointialueet tukemaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä. Järjestökentällä ollaan huolissaan, että heistä tulee väliinputoajia. Avustusten ja rahoitusten suhteen he saattavat joutua harmaalle alueelle, ja kummastakaan suunnasta ei tipu rahaa toimintaan. Kunnan mielestä avustuksen maksaa hyvinvointialue, ja hyvinvointialue pitää sitä kunnan tehtävänä.

Yhdistysten pitää aloittaa leveämpien hartioiden rakentaminen – tai oikeastaan se olisi jo pitänyt aloittaa, mutta viimeistään nyt. Tarvitaan yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa yli kuntarajojen ja toimintarajojen. Toimintaa kannattaa tarkastella kokonaisvaltaisesti: löytyykö muita päällekkäisiä toimijoita hyvinvointialueella tai naapurikunnassa. Voisiko toimintoja yhdistää, priorisoida, vähentää, keskittää? Yhdistysten kannattaa myös konseptoida palvelujaan, jolloin niitä on helpompi tarjota hyvinvointialueelle ja useammalle kunnalle. Palvelukonseptin perusteella voi ryhtyä ”kolmikantaneuvotteluihin” ja sopia yhteistyöstä kuntien ja hyvinvointialueen kanssa.

Tämä konseptointi helpottaa avustusten ja rahoituksen tarpeen määrittelyä, sopimusta voidaan seurata, parantaa ja kehittää. 3.sektorin rooli on hyvä määrittää myös hyvinvointialueen strategiaan ja palvelusuunnitelmaan.

Auttavia käsiä ja erilaista apua tarvitaan eikä nykyiset hoitoresurssit riitä. Yhdistykset voivat tuottaa monia avustavia ja elämää helpottavia hyvinvointipalveluja niitä tarvitseville, mutta yhdistysten toiminta on turvattava selkeyttämällä sen rooli, palvelut ja rahoitus. Yhdistykset tarvitsevat myös vapaaehtoisresursseja, mutta ilman rahoitusta niidenkin toiminta lakkaa.

Kokoomukselle ei ole tärkeää kuka palvelut tuottaa, vaan tärkeintä on, että ihmiset saavat apua ja tukea sekä palvelua, kun niitä tarvitaan. Se tärkeä palveluntuottaja voi olla myös sotejärjestö.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut