Vaalikynä: Sote-ammattilaisten ääntä on kuunneltava

Ammattilaisten käytännön tietotaito päihittää sote-asioissa mennen tullen kalliit tämän alan tuntemattomat konsulttifirmat. Näiden kehittämistä epäonnistuneista sote-malleista on jo ikäviä esimerkkejä olemassa, kirjoittaja muistuttaa. Vesa Vuorela

Monika Hämäläinen, Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä vammaisneuvoston jäsen, Sipoo, aluevaaliehdokas (Kesk.)

Aluevaalit ovat meille kaikille hyppy täysin uuteen. Usko soteuudistuksen säästöihin ja hyötyihin ovat meillä koetuksella, kun sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistaminen on ollut äärimmäisen vaikeaa kestäen yli kymmenen vuotta.

Päästäksemme lähemmäs maalia omalla hyvinvointialueellamme tarvitaan kuntalaisten rohkeutta käydä vaaliuurnilla tekemässä historiaa. Nyt ei paina vaakakupissa ainoastaan ehdokkaan poliittinen kanta, vaan kuka oikeasti tuntee ja ymmärtää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen arjen.

Tulevan Itä-Uudenmaan aluevaltuuston soisi koostuvan mahdollisimman monista sote-ammattilaisista. Porukka tullee olemaan kuitenkin ennemmin läpileikkaus kuntalaisia ehdokaslistojen perusteella, ja uusien aluevaltuutettujen tuleekin sitten ainakin kuunnella sote-ammattilaisia herkällä korvalla ja pitää heidän hyvinvoinnistaan huoli.

Toteuttavaa porrasta tulisi ottaa mukaan ja kuunnella päätöksenteossa, kun uusia toimintamalleja lähdetään rakentamaan. Siellä on runsaasti ideoita ja käsitys käytännöstä, jota poliittisella päättäjällä ei välttämättä ole.

Ammattilaisten käytännön tietotaito päihittää sote-asioissa mennen tullen kalliit tämän alan tuntemattomat konsulttifirmat. Näiden kehittämistä epäonnistuneista sote-malleista on jo ikäviä esimerkkejä olemassa.

Sotehenkilöstön jaksamisen tukemiseksi on työtehtäviä järkevästi organisoitava, päällekkäisiä ja vaikuttamattomia töitä poistettava ja riittävästä resursoinnista huolehdittava. Hyvän johtamisen ja työilmapiirin tulisi olla Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vetovoimatekijöitämme tulevaisuudessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut