Millariikka Rytkönen, Tehy, kolumni: Minä ja tuntematon huomiotakkimies haluamme vaikuttaa sote-alaan

Kävin äänestämässä keskiviikkona lähimarketissa. Vallitsevan pandemiatilanteen aikana halusin varmistaa, että saan varmasti ääneni annettua. Edelläni jonotti äänioikeutettu huomiotakissaan ja maalin tahrimissa housuissaan. Siina parkissa odottavien tyhjien ostoskärryjen vieressä tuntui juhlavalta - minä ja tuntematon huomiotakkimies haluamme vaikuttaa sote-alaan.

Nyt tarvitaan muutosvoimaa. Aitoa uskoa meidän sote-alan parempaan tulevaisuuteen ja siihen, että asioita voi ja kannattaa muuttaa. Tarvitsemme päättäjiä, joilla on tahtoa ja todellista uskallusta toteuttaa paremmat sote-palvelut meille kaikille. Koko sote-uudistus näyttäytyy helposti pelkkänä hallintohimmelinä, mutta sen ainoa tavoite on meidän jokaisen sote-palveluiden parantaminen; sinun ja minun.

Tähän asti uudistus on ollut olemassa vasta paperilla. Me teemme siitä totta äänestämällä päättäjät hyvinvointialueille, jotka aloittavat toimintansa ensi vuonna. Se, että käymme kirjoittamassa numeron äänestyslipukkeeseen, ratkaisee sen, millaiset sote-palvelut meillä on tulevaisuudessa. Muutos parempaan voi toteutua vain, jos siihen on todellista tahtoa.

Tuleville päättäjille rohkenen alan ammattilaisen antaa reseptin, jonka avulla saadaan paremmat sote-palvelut ja torjutaan hoitajapulaa. Kyse on selkeistä asioista: kun saamme alamme palkkauksen ja työolot kuntoon, meidän kaikkien arjessa tärkeistä palveluista tulee parempia. Tulevaisuuden sote-palvelut tarvitsevat myös parempaa johtamista ja resursointia. Muutoin koko uudistus mene nurin heti startissa – valitettavasti, mutta varmasti.

Raskas koronapandemia on kiihdyttänyt hoitajapulaa ja kasvattanut tulevaisuuteen valtavan hoitovelan. Hoitajille istutettu sankarinviitta on yhä raskaampi kantaa. Sinä voit auttaa meitä hoitajia käyttämällä äänioikeuttasi. Minun ääneni sai kollega – alan ammattilainen, jolla on ymmärrys tästä kaikesta. Kun äänestyslipukkeeni oli leimattu ja suljettu kirjekuoreen, seurasi äänestämisen haastavin hetki: valitsenko vaalikahveille korvapuustin vai runebergintortun. Porvoolainen oli kallellaan kotiinpäin. Tässäkin kohtaa.

Kirjoittaja on Tehyn puheenjohtaja.

Hoitajille istutettu sankarinviitta on yhä raskaampi kantaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut