Vaalikynä | Muutos voi olla hyvä asia – ensihoitoyksikölle tulossa yksikkö Askolaan palvelemaan myös Myrskylää ja Pukkilaa

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ensimmäisten valtuutettujen nimet selviävät sunnuntaina. Valittujen kotiosoitteista viis, olen vankasti sitä mieltä, että uuden valtuuston edustajien kuuluu huolehtia kaikkien seitsemän kunnan asukkaiden, eli noin 100 000 henkilön, hyvinvoinnista.

Tulevan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelut on järjestetty eri tavoin eri kunnissa, ja kun uutta rakennetaan valtuutetut voivat hyödyntää tietämystä ja edistää toimiviksi todettuja ratkaisuja – olipa kyse sitten perusterveydenhuollosta, ennaltaehkäisevästä toiminnasta tai kuntoutuksesta. Positiivisia synergioitakin syntynee.

Uusi hyvinvointialue tuo väistämättä mukanaan myös muutoksia, esimerkiksi pelastustoimen puolella. Myrskylän ja Pukkilan asukkaiden äkilliset sairaustapaukset on tähän asti hoitanut akuuttiyksikkö Päijät-Hämeen puolelta, sijoitettuna Myrskylään. Vastaisuudessa ensihoitoyksikkö lähtee liikkeelle Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksesta, mutta pitkien etäisyyksien takia yksikkö on tarkoitus sijoittaa Askolan pelastusasemalle.

Pelastusasemalla toimii tätä nykyä ensivasteyksikkö päiväsaikaan. Muutoksen myötä ensihoitoyksikkö – käytännössä ambulanssi ja 10-11 hoitohenkilön valmius – lähteä ympäri vuorokauden Itä-Uusimaalaisten apuun Askolasta käsin.

HUS on vastuussa akuutin sairaanhoidon järjestämisestä Itä-Uudellamaalla, ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tuottaa palvelut HUS:ille. Ensihoitoyksiön uusi sijoitus Askolaan on edennyt pitkälle HUS:in koneistossa, ja on päätöstä vaille valmis.

Sote-uudistusta on parjattu laajalti, mutta mustamaalaamisen sijaan katsoisin enemmin muutosta mahdollisuutena. Kehitetään yhdessä paras mahdollinen Itä-Uudenmaan hyvinvointialue.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut