Vaalikynä: | Hallitus jakoi huonot kortit

Suomen hallituksen aluevaltuustoille antamat pelikortit eivät ole hääppöiset. Rahaa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämiseen on vähemmän kuin nykytilanteessa.

Lisäksi alueille on sysätty lisää velvoitteita kuten esim. hoitajamitoituksen nosto ja kiireettömän hoidon hoitotakuun lyhentäminen kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään.

Tällaisessa lähtötilanteessa ei kannata uskoa lupauksiin, joissa joka kuntaan luvataan oma terveysasema. Tätä rahoitusvajetta ei myöskään voida kattaa erikoissairaanhoidon menoja supistamalla kuten jotkut puolueet ovat kertoneet, varsinkaan kun erikoissairaanhoidossa ei ole yhtään löysää rahaa. Tämän olisi pitänyt kirkastua kaikille viimeistään nyt korona-aikana.

Ainoa mahdollisuus ratkaista tämä kuvio on ottaa käyttöön monituottajamalli heti alusta alkaen ja lisätä valinnanvapautta sekä palveluseteleiden käyttöä. On turha investoida uusiin seiniin, kun yksityiseltä sektorilta ja yhdistyksiltä löytyy valmiita tiloja.

Samanaikaisesti myös terveysasemien toimintakonsepti on viritettävä uuteen asentoon, jossa käytetään enemmän etäpalveluita ja liikkuvia palveluita kuten terveysbussi. Monet perheet ja monisairaat ovat toivoneet omalääkäri/perhelääkärimallin käyttöönottoa. Ylipäätään kaikessa toiminnassa on selvitettävä parhaat käytännöt ja toimittava kustannustehokkaasti ja tavoiteltava vaikuttavuutta. Esimerkiksi Sotkamossa on onnistuttu purkamaan jonot ja hoito alkaa heti, kun asiakas ottaa yhteyttä.

Väestön ikääntyminen johtaa vanhusten hoitokotien ruuhkautumiseen, ellei ikäihmisten toimintakyvystä pidetä huolta. Vanhusten ja vammaisten hoivan on oltava arvostavaa.

Aluevaltuustojen tärkein tehtävä on huolehtia kaikkien asukkaiden hyvinvoinnista ja palveluiden saatavuudesta koko alueella. Nyt ei ole siltarumpujen rakentamisen aika. Hallintohimmelistä on päästävä hyvinvointiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut