Vaalikynä | Ikäihmisten edunvalvontaa suuressa muutoksessa

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella (Sipoo, Porvoo, Loviisa, Askola, Pukkila. Myrskylä, Lapinjärvi) on noin 100 000 asukasta. Se on yksi pienimpiä hyvinvointialueita. Asukkaista yli 20 % on ikäihmisiä, siis yli 20 000. Porvoossakin yksistään yli 10 000. Ikääntyneistä noin 10 % tarvitsee raskaampia vanhuspalveluita tavallisesti elämänsä loppuvuosina. Vanhusneuvosto on kuntien lakisääteinen pysyvä yhteistyöelin, jonka tehtävänä on varmistaa ja huolehtia kuntien ikääntyneen väestön vaikutus- ja osallistumismahdollisuuksista. Vanhusneuvosto on vaikuttamistoimielin. Kuntalain 27 §:n mukaan: Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Näin ollen vanhusneuvoston pitäisi olla ikääntyvien edunvalvoja. Kuitenkin tehdyt selvitykset kertovat, etteivät vanhusneuvostot ole kaikissa kunnissa päässeet osallistumaan vanhuspalvelulain mukaisten tehtävien toteuttamiseen lain edellyttämällä tavalla. Mikä merkitsee sitä, ettei niille kunnissa ole annettu mahdollisuuksia vaikuttaa ikäihmisiä koskeviin asioihin. Yksi suurista haasteista on puutteellinen viestintä ja tiedottaminen kunnan ja vanhusneuvoston välillä.

Vanhusneuvoston kenttä ulottuu kunnan kaikille toimialoille.

Vaikka vanhusneuvostolla ei olekaan päätäntävaltaa kunnan asioissa, omalla toiminnallaan se voi kuitenkin vaikuttaa ikäihmisiä koskettaviin asioihin ja erilaisiin hankkeisiin aloittein, lausunnoin ja osallistumalla erilaisiin työryhmiin. Vanhusneuvoston tehtävät ja asema määritellään pääsääntöisesti kuntalaissa ja vanhuspalvelulaissa sekä kunnan laatimassa vanhusneuvoston toimintasäännössä: Vanhusneuvosto seuraa ikääntyneen väestön hyvinvointia ja iäkkäille suunnattujen palvelujen toteutumista, ja osallistuu ikääntyneen väestön hyvinvointia koskevan suunnitelman valmisteluun. Vanhusneuvosto osallistuu iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen riittävyyden ja laadun arviointiin sekä tekee esityksiä ja aloitteita asioissa, joilla on merkitystä ikäihmisiin liittyvissä asioissa ja edistää ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon.

Sote-uudistuksessa kunnan sosiaali- ja terveysasiat yhdessä pelastustoimen kanssa siirtyvät vuoden 2023 alusta hyvinvointialueen hoidettavaksi. Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueille asetetaan hyvinvointialueen vanhusneuvosto. Hyvinvointialueisiin perustuva sote-uudistus muuttaa kuntien tehtäviä lähivuosina, mutta se ei poista tarvetta kuntakohtaisiin vanhusneuvostoihin. Kuntien ja kuntien vanhusneuvostojen rooli tulee korostumaan asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Porvoossa on lukuisa määrä eläkeläisyhdistyksiä ja -kerhoja, jotka ovat ansiokkaasti huolehtineet jäsentensä fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista järjestämällä hyvin monimuotoista toimintaa. Näillä paikallisilla yhdistyksillä ja vanhusneuvostolla on hyvät, elävät yhteydet kuntalaisiin ja siten myös parempaa ymmärtämystä ja tietämystä ikäihmisten tarpeista. Paikallisyhdistykset ovat jo vuosia tehneet yhteistyötä, ei ainoastaan jäseniään koskevia, vaan kaikille ikäihmisille suunnattuja tapahtumia. Nyt tätä yhteistyötä tarvitaan!

Hilkka Knuuttila, Aluevaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut