Vaalikynä: | Lapsen oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen sijaishuoltoon

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen selvityksen mukaan lasten huostaanotot kestävät usein koko lapsuuden ja niitä puretaan harvoin. Näin ollen sijaishuollonyksiköllä onkin tärkeä tehtävä tarjota turvallinen kasvuympäristö ja vastata erilaisista taustoista tulevien lasten tarpeisiin. Kansallisesti näyttäisi kuitenkin siltä, että meillä ei ole tietoa siitä kohdistuuko lastensuojelutoimet oikeisiin lapsiin, mitkä ovat olleet sijoituksen syyt, millaiset ovat sijoituspaikan olosuhteet tai miten lastensuojelun toimet ovat lapsiin vaikuttaneet.

Valviran mukaan kunnat eivät aina ole toteuttaneet riittävästi sijaishuollon valvontavelvollisuuttaan. Sijoitusyksiköistä lähes puolet (47 %) ilmoitti, että valvontakäynneillä ei käynyt kukaan sijoitusyksikön sijaintikunnasta eikä myöskään sijoittavasta kunnasta. Sijaishuoltoyksiköissä ei myöskään aina tunnistettu valvontakäyntien luonnetta. Nykytilanteen ongelmaksi onkin muodostunut se, että tukeudutaan sijaishuoltolaitoksen omiin valvontaselvityksiin ja arviointeihin. Riittävää dataa ei siis ole. Vahvistaaksemme lasten oikeutta turvalliseen ja laadulliseen sijaishuoltoon tarvitsemme uudistusta sijaishuollonvalvontaan.

Porvoossa kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia on 100. Kunnan ulkopuolisten sijaishuoltoyksiköiden valvonta on järjestetty yhdessä Uudenmaan kuntien kanssa. Helsinki koordinoi tätä ja nyt sijoitusyksiköstä saatua valvontatietoa on aikaisempaa enemmän. Uudenmaan yhteisvalvonnan tuloksista ei ilmeisesti ole kuitenkaan keskitettyä tietoa kunnassamme. Nykyiseen valvontaraporttiin kirjataan vain Porvoon alueella toimivien sijoitusyksiköihin tehdyt valvontakäynnit ja maininta Uudenmaan yhteisestä valvonnasta.

Tulevaisuudessa olisikin tärkeää, että keskitämme kaikki sijaishuollon valvontaan liittyvät asiat yksiin kansiin. Kuntaamme olisi hyvä tehdä sijaishuollon ohjauksen ja valvonnan toimintaohje. Sen tarkoituksena olisi selkiyttää ja yhdenmukaistaa nykyisiä toimintatapoja, ohjaus- ja valvontatoimijoiden rooleja ja vastuunjakoa. Valvontasuunnitelman toteutumisesta tehtäisiin vuosittain valvontaraportti sosiaali- ja terveyslautakunnalle käsiteltäväksi. Näin varmistamme mahdollisuutemme vaikuttaa lapsen turvalliseen ja laadullisen sijaishuoltoon, sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien työssä jaksamiseen sekä tarvittavaan valvonta resursointiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut