Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkoherra Pontus Salmi, kolumni: Luodaan yhdessä toivoa!

Vuosi 2022 on alkanut osin synkeissä merkeissä, kun koronan kanssa kärvistellään jo kolmatta vuotta peräkkäin. Kirkon kasvatuksen päivillä saatiin vuoden alussa tutkijoilta kuulla pysäyttäviä tietoja nuorten kokemasta yksinäisyydestä ja ahdistuneisuudesta. Heidän henkinen kuntonsa on tällä hetkellä heikompaa kuin koskaan aiemmin.

Sitra julkisti 13. tammikuuta Heikot signaalit 2022 selvityksen, jossa esitellään ajassamme olevien muutosten ensioireita. Julkistamistilaisuuden tallennetta katsoessa ja itse julkaisua selatessa välittyi itselleni tunne siitä, miten monen heikon signaalin saattoi kokea sekä uhkana että mahdollisuutena.

Elämme aikaa, jossa monet meitä ympäröivät tekijät ovat selvästi muutoksessa. Niihin sopeutuminen ei ole helppoa, ja muutoksia kohdatessa näemme niin helposti mahdollisuuksien sijaan enemmän uhkia. Mahdollisuuksien näkemiseen tarvitsisimme rakentavaa vuorovaikutusta toistemme kanssa.

Toivo ylläpitää elämää ja auttaa meitä suuntautumaan ja luottamaan tulevaisuuteen. Useissa tutkimuksissa toivon merkitys on liitetty ihmisen henkisiin tai hengellisiin kykyihin. Toivoa voikin parhaimmillaan tuoda elämän merkityksen pohtiminen ja itselle mielekkään elämänkatsomuksen löytäminen. Toivoa luo myös hyvin arkiset teot ja valinnat, jotka vahvistavat sekä omaa että yhteistä hyvinvointia.

Meidän on kaikki kutsuttu toivon tuojiksi maailmaan. Tämän ajatuksen sisäistäminen antaa voimaa ja näyttää tietä eteenpäin. Toivoon liittyy aina usko siihen, että voimme itse tehdä asioille jotakin. On tärkeää aktiivisesti etsiä sekä ratkaisuja haasteisiin että iloa ja toivoa tuottavia tekijöitä elämäämme.

Toivon mahdollisuutta on tärkeää rakentaa myös yhteiskunnan rakenteiden ja päätösten tasolla. Eilen valittu Itä-Uudenmaan aluevaltuusto saa eteensä ison haasteen siinä, miten he päätöksillään rakentavat sosiaali- ja terveystoimen alueellisia palveluita niin, että ne tuottavat asukkaille hyvinvointia.

Itä-Uudenmaan sote-alueen on tärkeää hyödyntää kunta- ja kylätasolle muodostuneita toimivia paikallisia verkostoja, jotka ovat merkittäviä mm. nuorten, ikäihmisten ja syrjäytyneiden hyvinvoinnin kannalta. Kuntien ohella on hyvä haastaa mukaan seurakunnat ja kaikki 3. ja 4. sektorin toimijat.

Me voimme vain yhdessä toimimalla luoda tulevaisuuteemme toivoa!

Kirjoittaja on Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra