Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkoherra Antti Kupiainen, kolumni: Vaalivuosi jatkuu

Aluevaalit ovat ohi ja elämä jatkuu. Onnittelut ja siunauksen toivotukset vielä kaikille valituille. Olette tärkeässä roolissa.

Vaalivuosi kuitenkin jatkuu ja syksyllä on vuorossa seurakuntavaalit. Valmisteluja tehdään jo seurakunnissa, joten seurakuntalaistenkin on aika aktivoitua, vaikka varsinainen vaalipäivä on marraskuussa. Vaalit koskevat kaikkia seurakuntalaisia eli isoa osaa alueemme asukkaista.

Seurakuntavaaleissa valitaan kirkkovaltuustot ja yhtymäseurakunnissa, kuten Porvoossa myös seurakuntaneuvosto. On erilaisia hallintorakenteita, siksi on myös eri käytäntöjä.

Joka tapauksessa kyse on luottamushenkilöiden valinnasta, jotka päättävät esimerkiksi seurakunnan viroista, rakennushankkeista, veroprosentista ja toiminnan suunnasta. He äänestävät myös seuraavissa kirkolliskokousvaaleissa.

Paino on sanalla luottamus. Luottamushenkilön tulee luottaa toisiin ihmisiin ja siihen, että ollaan samalla puolella. Luottamushenkilön tulee itse olla luotettava.

Seurakunnissa kannattaa puhaltaa yhteiseen hiileen ja katsoa samaan suuntaan. Jumalaan luottaminenkin on ihan kätevää.

Avoin yhteys ja reilu peli rakentavat luottamusta.

Monien kyselyjen kautta luottamushenkilön tärkein tehtävä on edistää seurakunnan tehtävän toteutumista ja olla työntekijöiden tukena ja rohkaisijana. Seurakunnan arjen työn tunteminen ja sen tukeminen on keskeisintä. Oma rooli ja valtuudet on tärkeä muistaa.

Luottamushenkilöltä toki vaaditaan sitoutumista sekä hallinnon kokouksiin että välillä muuhunkin, koska kokoonnutaan yhteen kokousten ulkopuolella. Itselläni on kokemus sitoutuneista vastuunkantajista. Avoin yhteys ja reilu peli rakentavat molemminpuolista luottamusta ja auttaa jaksamaan.

Nyt onkin aika miettiä omaa ehdokkuutta syksyn vaaleissa. Toivon, että kaikissa seurakunnissa kesän jälkeen ehdokasasettelu on avointa ja kaikenlaisia kirkon jäseniä kutsutaan mukaan.

Tarvitsemme erilaisia ihmisiä tuomaan oma osaamisensa ja elämänkokemuksensa yhteiseksi hyväksi. Nuorille on myös paikkoja, koska nyt rakennetaan tulevaisuutta.

Äänestämisen aika on sitten loppusyksystä. Siinähän kirkko on edistyksellinen, että äänestämään pääsee 16 vuotta täyttänyt kirkon jäsen. Ja kirkkoonkin ehtii liittymään kaikenikäiset, jos yhteinen vastuunkanto kiinnostaa.

Kirjoittaja on Askolan kirkkoherra