Marianne Korpi, kolumni: Riittääkö mielenterveyspalveluiden kantokyky?

Mielenterveyshäiriöön sairastuu joka viides aikuinen. Suurin osa mielenterveyshäiriöistä alkaa jo lapsuus- ja nuoruusiässä. Ne aiheuttavat paljon pitkäaikais- ja yhteissairastavuutta. Ne ovat myös yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle päätymiseen ja keskeinen sairauslomien peruste.

Nuorten mielenterveyspalvelujen määrää, tarjontaa ja kohdentumista kartoitettiin Uudellamaalla vuosina 2013–2014. Tulokset julkaistiin vuosi sitten. Tutkimusvuosina alueella asui noin 84 068 nuorta.

Tarkastelun perusteella nuorten mielenterveyspalveluiden avohoito vaikutti eriarvoiselta ja sattumanvaraiselta. Henkilöstöresurssit olivat vähäisiä, liikkuvat avohoidon palvelut ja päivätoiminnot puuttuivat kokonaan. Uudenmaan kuntien mielenterveyden avopalveluiden resursointi ei kohdistunut niille alueille, joissa asui nuoria tai erityisen suojelun tarpeessa olevia nuoria.

Tehdäänkö nyt samanlaiset virheet, kuin 1990-luvun laman aikana? Tarja Paakkosen väitöstutkimus (2012) paljastaa kiistattomasti, että nyt 2000-luvulla vaativaa psykiatrista hoitoa tarvitsevat alaikäiset nuoret olivat kotoisin kunnista, jotka 1990-luvun lamavuosina säästivät vertailukuntia enemmän mielenterveyttä tukevissa palveluista.

Sote-uudistuksessa ei ole riittävästi huomioitu nuorten palveluita ja Itäisen Uudenmaan alueen nuorten psykiatrisiin palveluihin on resursoitu erikoissairaanhoidon alueista vähiten.

Tämä ei ole kestävää kehitystä, koska hoidottomuuden vaikutukset lasten ja nuorten hyvinvoinnissa ovat merkittäviä ja kauaskantoisia.

Mielenterveyshäiriöön sairastuu joka viides aikuinen.

Tärkeää on turvata lasten- ja nuorten sekä aikuisten psykiatrisen ja mielenterveyden palvelut tulevassa palvelurakenneuudistuksessa.

Lisäksi tarvitaan kansallista koordinaatiota yksityisten terveydenhuollon tarjoajien palvelurakenteesta ja resursoinnista, jotta tarvittavaa tietoa olisi saatavilla tulevaisuuden kantokykyä ja yhteistä tulevaisuutta varten.

Kirjoittaja on aluevaltuutettu (sd) , Porvoon kaupunginvaltuutettu, sekä psykiatrinen ja sisätautikirurginen sairaanhoitaja, YAMK

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut