Mielipidekirjoitus: | Hyvinvointialueiden kaikki luottamushenkilöt tulee kouluttaa

Vastuu hyvinvointialueiden johtamisesta siirtyy VATElta (väliaikainen valmisteluelin) uusille aluevaltuustoille 1.3 alkaen. Varsinainen hyvinvointialueiden palvelujen järjestämisvastuu alkaa 1.1.2023. Vastuu alueen sote- ja pelastuspalvelujen toimivuudesta on mittava kaikille hyvinvointialueen eri toimintoihin valituille luottamushenkilöille, joten koulutustarve koskee kaikkia.

Hyvinvointialueiden johtaminen toteutuu samanlaisesti kuin peruskunnissa jakautuen poliittiseen johtamiseen ja ammattijohtamiseen. Ylintä päätösvaltaa käyttää poliittinen johto, aluevaltuusto, jonka alueen asukkaat ovat äänestämällä valinneet aluevaaleissa. Aluevaltuusto puolestaan valitsee lainsäätäjän edellyttämät aluehallituksen ja hyvinvointialuejohtajan. Pakollisena on myös valittava hyvinvointialueen tarkastuslautakunta. Tämän lisäksi aluevaltuusto voi asettaa tarpeelliseksi katsomansa määrän lautakuntia, johtokuntia ja jaostoja.

Esimerkiksi pelkästään vain 100 000 asukkaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelukseen siirtyy 4 500 henkeä. Uuden alueellisesti ison organisaation henkilöstöhallinnon organisointi ja henkilöstöohjeistuksien laatiminen on iso urakka. Asiakas-/potilastietojärjestelmien, palkanlaskennan ja muiden valmiuksien kuntoon saattaminen sopimuksineen on oma operaationsa. Kiinteistöjen manageeraus on oma osaamisalue.

Aluevaltuustojen on välittömästi tehtävä hyvinvointialueen strategia, hallintosääntö sekä talousarvio ja taloussuunnitelma. Samalla selviää, pitääkö nostaa asiakasmaksuja, priorisoida palveluja ja pohtia, miten palvelut tuotetaan. Uudellamaalla yksittäisistä päätöksistä ja sopimuksista merkittävä on sopimus HUS-yhtymän kanssa, jolle on erikseen säädetty järjestämisvastuu erikoissairaanhoitoon liittyvistä tehtävistä omalla alueellaan. Uuden HUS-yhtymän perussopimuksen hyväksyvät Uudenmaan hyvinvointialueiden aluevaltuustot ja Helsingin kaupunginvaltuusto - hyväksyttävä jo 30.4.2022 mennessä.

Aikataulu kaikkien eri osa-alueisiin perehtymiseen ja päätöksenteon perusteisiin on äärettömän tiukka. Hyvinvointialueasia on kaikille luottamushenkilöille uusi. Ja kaikenkukkuraksi taustalle velloo tuntematon tekijä eli koronapandemiasta ja sen aiheuttamasta hoitovelasta selviäminen.

Koulutustilaisuuksien tulee olla kohdennettuja, räätälöityjä luottamushenkilöille. Luottamushenkilöiden tärkeä rooli - tehtävät, vastuut jne. selvitetään. Taloudellinen koulutus on myös tärkeää, koska hyvinvointialue joutuu toteuttamaan palvelunsa valtiolta saamallaan rahoituksella. Näillä tilaisuuksilla on myös itse oppimisen lisäksi toinen fokus; hyvinvointialueen luottamushenkilöiden yhteistyön tiivistäminen ja tutustuminen ns. kollegoihin eli toisiinsa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut