Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Kouluaamut ovat liian aikaisia

Kello on varttia vaille seitsemän ja nousen sängystä väsyneenä. Käyn pikaisessa suihkussa, jonka jälkeen rupean heti pukeutumaan laittaen sen jälkeen itselleni aamupalaa. Kouluun pitäisi lähteä 20 vaille kahdeksan. Kun saavun kouluun, monet oppilaat hierovat unihiekkaa pois silmästä, vaikka herätyksestä on jo noin tunti.

Viikonlopun jälkeen heti maanantaina on koulua kello 8.00. Kukaan ei jaksaisi herätä niin aikaisin rentouttavan viikonlopun jälkeen.

Monet kouluikäisetkin jättävät kouluunlähdön viimetippaan, kun he makaavat sängyssä 15 minuuttia herätyskellon värinän jälkeen.

Ongelmana on se, että kouluaamut alkavat liian aikaisin ja nuorten aivot eivät ole vielä heränneet kouluissa. Ongelmana on myös nuorten myöhästeleminen kouluista, aikaisten aamujen takia. Silloin moni tärkeä asia saattaa jäädä oppimatta.

Univaje heikentää muistia, eikä koulussa opetetut asiat jää yhtä hyvin mieleen kuin heränneenä tai levänneenä. Jotkut oppilaat asuvat kaukana koulusta ja heidän on herättävä noin kello 6.00, jotta he ehtivät bussiin. Nuorten arvosanat saattavat myös heikentyä, kun he ovat liian väsyneitä muistaakseen ja kuunnelleekseen oppitunneilla.

Ongelmana on myös se, että nuoret menevät nukkumaan liian myöhään, kuten kello 23–24. Univajeeseen siis vaikuttaa myös se, milloin nuori menee nukkumaan.

Vanhemmat voisivat säädellä nuorten nukkumaanmenoa esimerkiksi säätelemällä nuorten ruutuaikaa. Jos nuorella on harrastuksia iltaisin ja nuori tulee myöhään kotiin, olisi hyvä keskustella uusista harrastusajoista.

Mielipiteeni on, että kouluaamut alkaisivat 9–10, jolloin nuoret jaksaisivat herätä ja valmistautua kouluun. Itsekin olen väsynyt joka kerta, kun täytyy herätä 6.45, jotta ennättää tehdä aamutoimet ja lähteä kouluun.

Koulupäivän pituus saattaisi hieman pidentyä kuten 15.30 saakka. Koulupäivää voidaan myös tiivistää välitunneista.

Jos nuori on aamulla väsynyt ja sen vuoksi myöhästelee koulusta, olisi kaikkien kannalta hyvä, jos koulut alkaisivat myöhempään kuin kello kahdeksan.

Myös ne nuoret, joiden bussit lähtevät kuudelta, voisivat herätä myöhemmin ja mennä kello kahdeksan bussiin.