Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otto Andersson, kolumni: Saaristomatkailu on Itä-Uudellemaalle valtava mahdollisuus

Suomi on kuten kaikki tiedämme paitsi tuhansien järvien maa, myös tuhansien saarien maan. Suomen saaristoalueet ovat koko maailmassakin ainutlaatuisia. Ja saaristomatkailu on erittäin tärkeä osa Suomen kotimaan matkailua.

Myös meillä Itä-Uudellamaalla on kaunis saaristo, joka tarjoaa luontoarvoiltaan upeita vierailukohteita. Verrattuna esimerkiksi Turun saaristoon on saaristomatkailu Itä-Uudellamaalla kuitenkin vielä melko pientä mittakaavaltaan. Siitä huolimatta, että meillä on jo nyt erittäin taitavia yrittäjiä ja esimerkiksi Loviisan vierasvenesatama on jo vuosia menestynyt erittäin hyvin kansallisella tasolla. Samalla kasvun ja kehityksen mahdollisuuksia on valtavasti.

Itä-Uudenmaan saaristo ei nimittäin kauneudessaan kalpene muille maamme saaristoalueille yhtään. Päinvastoin, yhdistettynä esimerkiksi alueemme rikkaaseen kulttuurihistoriaan ja monipuoliseen lähiruokatarjontaan, on potentiaali erittäin suuri.

Koronapandemian seurauksena moni suomalainen on viime kesinä matkustanut enemmän kotimaassa, eri puolella Suomea. Uskon vahvasti, että monelle kotimaan matkustuskohteet ovat myös jatkossa erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto.

Ajankohta saaristomatkailun kehittämiselle seudullamme on siis mitä otollisin. Itä-Uudenmaan saaristo on syytä nostaa voimakkaasti esiin erinomaisena vaihtoehtona muille kotimaan matkailukohteille. Tämä vaati kuitenkin määrätietoista työtä.

Loviisassa olemme syksyllä aloittaneet ns. pyöreän pöydän keskustelut kaupungin ja paikallisten yrittäjien välillä eri elinkeinopoliittisista aiheista. Tämä uudentyyppinen työskentelytapa on ollut erittäin rakentavaa. Ensimmäiset keskustelut ovat muun muassa koskeneet saaristomatkailua. On täysin selvää, että tulemme Loviisassa panostamaan entistä enemmän saaristomatkailun kehittämiseen. Vuoropuhelu yrittäjien ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa on tässä onnistumisen edellytys.

Kaikki saaristokunnat voisivat yhdessä voittaa.

Samalla uskon vahvasti, että itäisen saaristomatkailun kasvu on asia, jossa kaikki Itä-Uudenmaan ja myös Kymenlaakson saaristokunnat voisivat yhdessä voittaa. Suomen itäisen saariston infrastruktuurin ja matkailun kehittäminen on asia, jossa kuntiemme tulisi yhdistää voimansa esimerkiksi seuraavaa hallitusohjelmaa ajatellen.

Kirjoittaja on Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Itä-Uudenmaan aluevaltuuston jäsen (rkp).