Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkoherra Pontus Salmi, kolumni: Onnellisia ovat rauhantekijät

Helsingissä asuva kirkon työntekijä kertoi kuluneella viikolla pysäyttävästä kohtaamisestaan samassa kerrostalorapussa asuvan, reilusti yli 80-vuotiaan, naapurinsa kanssa. Tämä oli ensimmäistä kertaa tullut illalla soittamaan hänen ovikelloaan ja arasti kysynyt, että voisiko hän tulla näyttämään, missä sijaitsee talon väestösuoja. Vanhus oli kokenut Ukrainan kriisin uutisoinnin uhkaavana. Pelottavat uutiset olivat palauttaneet hänelle mieleen karmivia muistoja lapsuudestaan sota-aikana.

Ukrainan rajaseuduille kootut valtavat sotakalustot luovat aiheellisen huolen siitä, että konflikti voisi johtaa väkivallan tielle. Sodan uhka näin lähellä Suomea voi luoda meihinkin aitoa pelkoa ja huolta sekä pohdintaa, että voiko tähän itse mitenkään reagoida.

Monet meistä keski-ikäisistä ja sitä vanhemmista muistavat hyvin 1980-luvun alkupuolen rauhanmarssit, joilla reagoitiin suurvaltojen asevarusteluun ja ydinsodan uhkaan. Tuolloin yhteinen huoli peruuttamattoman tuhon mahdollisuudesta sai ihmiset toimimaan yhdessä ja purkamaan kollektiivista ahdistusta marssimalla. Evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat saaneet Ukrainan kriisin johdosta paljon yhteydenottoja. Tämän seurauksena he julkaisivat 16.2. yhteisen vetoomuksen. Siinä he kehottavat kaikkia rukoilemaan Ukrainan ja rauhan puolesta. Rukouskehotus voi tuntua turhalta toiminnalta ja osin jopa vastuun pakoilulta, mutta se on myös aktiivinen teko. Rukoillessamme annamme itsemme myös rauhan palvelukseen. Samalla kun pyydämme sovinnon voittavan Ukrainan kriisissä, niin piispojen rukouskehotus kehottaa myös meitä itseämme toimimaan rauhan välittäjinä. Se kutsuu meitä edistämään keskinäistä kunnioitusta, oikeudenmukaisuutta sekä rauhantahtoisuutta.

Jeesuksen keskeinen opetus sisältyy vuorisaarnaan, jossa hän julistaa (UT2020), että ”onnellisia ovat rauhantekijät, heitä kutsutaan Jumalan lapsiksi”. Yksi puhuttelevimmista rauhan rukouksista on Franciscus Assisilaisen rukous. Se alkaa sanoilla: ”Tee minusta rauhasi välikappale, niin että sinne, missä on vihaa, toisin rakkauden, missä loukkausta, toisin anteeksiannon, missä epäsopua, toisin yksimielisyyden.” Tätä on hyvä rukoillen toivoa niin valtioiden johtajille kuin meille kaikille muillekin.

Onnellisia ovat rauhantekijät!

Kirjoittaja on Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra

Vanhus oli kokenut Ukrainan kriisin uutisoinnin uhkaavana.