Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Varpio, kolumni: Pohdintoja strategialuonnoksesta

Viime viikolla valmistui luonnos Porvoon uudeksi kaupunkistrategiaksi.

Päätavoitteeksi on asetettu kestävä kasvu, mikä strategialuonnoksen mukaan tarkoittaisi noin prosentin vuotuista väestökasvua eli vuoteen 2050 mennessä Porvoon väkiluvun kasvamista noin 70 000:een. Onko prosentti liikaa ja onko jatkuva kasvu ylipäätään hyvä tavoite?

Kasvuhakuisuutta perustellaan usein lisääntyvillä verotuloilla, mutta palvelurakenteen ja kasvavan infran ylläpitäminen aiheuttaa myös kuluja.

Voisiko kaupunki olla jossain vaiheessa sopivan kokoinen ja kasvun sijaan keskityttäisiin elämisen laadun parantamiseen?

Strategian kärkiteemoja ovat "Suosituin kotikaupunki", "Paras arkenakin", "Kaupunkielämän sykettä" ja "Ilmastotekojen kaupunki", jotka kaikki kuulostavat erinomaisilta tavoitteilta. Toisaalta moni mainituista asioista saattaa jäädä monitulkintaiseksi ja hämäräksi. Mitä esimerkiksi tarkoittaa strategialuonnoksessa mainittu lause ”Tuomme lisää ”kaupunkia” Porvooseen”? Strategialla on riski jäädä monitulkintaiseksi sanahelinäksi, joka kaipaisi lisää konkretiaa.

Toisaalta strategian tehtävä ei ole kertoa mitä toteutetaan milloin, vaan sen tehtävä on piirtää suuri kuva siitä, mitä kohden kaikessa kaupungin kehittämisessä olisi mentävä.

Voisiko kaupunki olla jossain vaiheessa sopivan kokoinen?

Maailmanpoliittinen tilanne on heijastunut myös paikalliseen keskusteluun. Olen kuullut kommentteja, että huoltovarmuus, kriisikestävyys ja omavaraisuus tulisi myös huomioida strategiassa, ja valmistautua siihen, että maailmapolitiikan laineet lyövät jossain vaiheessa myös tänne.

Ukrainan tilanteen varjoon on jäänyt viime viikolla julkistettu IPCC:n raportti, joka myös maalailee eteemme synkkiä mielikuvia tulevaisuudestamme tällä planeetalla. Luonnontieteilijöiden mukaan peli ilmastonmuutosta vastaan on jo menetetty ja voimme enää sopeutua väistämättömään muutokseen. Pitäisikö tämä huomioida paremmin strategiassa?

Strategian laatimiseen liittyy aina paljon näkökulmia, joista pitäisi osata nostaa esiin ne tärkeimmät. Kyseessä on merkittävä dokumentti, joka ohjaa kaupungin kaikkea kehittämistä kuluvalla valtuustokaudella - ja toivottavasti vähän pitemmälläkin aikajänteellä.

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, Kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu