Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Nuorten tie on ollut kivinen

Careerian media-alan opettaja Henna Perkinen kertoi, että vain murto-osa syksyllä 2019 aloittaneista eli koronapandemian pahiten kurittamista opiskelijoista on enää mukana. Opiskelun siirtyminen ensin etäyhteyksin tapahtuvaksi ja sitten vaihteleviin hybridimalleihin on syönyt nuorten motivaatiota ja itseluottamusta.

Koronapandemian vaikutukset ammattiin opiskeleviin ja työuraansa aloitteleviin nuoriin ovat olleet suuret. Mitä käytännönläheisemmästä työstä kyse, sitä tärkeämpi olisi oikea lähikontakti – työn avulla oppiminen.

Uusimaan artikkelissahaastatellut parturi-kampaajaopiskelijat totesivat, että vähäinen tekemisen määrä ja epäilys osaamisesta saattavat johtaa siihen, ettei omaa yritystä uskallakaan perustaa.

Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää, että yritykset tulisivat nopeasti ulos koronakäpertymisestään ja tarjoaisivat nuorille alan opiskelijoille harjoittelu- ja työpaikkoja.

Muuten vaarana on, että putoajien määrä kasvaa. Työuraansa aloittavien nuorten ikäluokat ovat paljon pienempiä kuin eläkkeelle siirtyvien ikäluokat, joten työvoiman tarvetta luulisi olevan ja kaikille työhaluisille nuorille töitä löytyvän.

Nuorten tie on ollut viime vuodet kivinen. Uuden aloittaminen vaatii aina ponnistelua – opettajien ja työnantajien pitäisi pystyä kannustamaan ja olemaan tukena.