Millariikka Rytkönen, Tehy, kolumni: Raskas sankarinviitta – Sote on tärkeä osa meidän huoltovarmuuttamme

”Jaahas. Sieltä ne Suomen viralliset terroristit ilmoittautuivat. Maailmalla soditaan ja mitä tekee Milla-Riikka?” twiittasi Sami tunti sen jälkeen, kun Tehy ja SuPer olivat jättäneet lakkovaroituksen työnantajan keskeytettyä sopimusneuvottelut.

Tunnissa mehulasinvaihtajista terroristeiksi; melkoinen saavutus hoitajilta. Heiltä, joiden on odotettu jaksavan kantaa sankarinviittaa ilman vaateita.

Raskaaksi käyvän viitan kantajiksi mielii yhä harvempi. Hoitoalan ammattioikeuksia haetaan entistä vähemmän ja hakemusten väheneminen on Valviran mukaan huolestuttava ilmiö. Määrä on vähentynyt 12 prosenttia vuodesta 2020. Terveydenhuoltoon lähihoitajia rekisteröitiin 22 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna ja sosiaalihuoltoon 27 prosenttia vähemmän. On ajankohtaisempaa kuin koskaan toistaa kysymykseni: kuka meitä jatkossa hoitaa? Vai hoitaako kukaan?

Työperäisellä maahanmuutolla hoitajapulaa emme ratkaise, sillä Valvira laillisti viime vuonna 16 sairaanhoitajaa EU/ETA-alueen ulkopuolella suoritetun sairaanhoitajan tutkinnon perusteella. Suurin osa kollegoista oli lähtöisin Filippiineiltä. Poikani luokalla on enemmän lapsia kuin uusia kollegoita tulossa meille Suomeen ulkomailta ratkaisemaan alamme kriisiä ja hoitajapulaa.

Kansalaisten perustuslain mukainen oikeus hoitoon on vaarantunut. Korona tulee jättämään valtavan hoitovelan. Tilanne on vakava. Jopa Euroopan komissio on suosittanut Suomea puuttumaan alan henkilöstöpulaan ja varmistamaan järjestelmämme kantokykyä.

Koko läntistä maailmaa järkyttäneillä tapahtumilla Ukrainassa ei sinänsä ole suoraa vaikutusta työmarkkinatilanteeseen. Mutta en voi kiistää, etteikö tämä kansainvälinen kriisi herättäisi minussa lisää huolta meidän sote-järjestelmämme kantokyvystä, jota pandemia on jo koetellut ankarasti. Voi aiheellisesti kysyä, onko Suomi antanut sote-järjestelmänsä rapautua liikaa? Olemmeko me unohtaneet, että koko sote on osa meidän huoltovarmuuttamme?

Pintaremontti ei riitä, kun perustus on sortunut. Hoitajapulan ratkaiseminen maksaa ja sitä on turha kauhistella, kun asiat on päästetty tähän pisteeseen. Kyse ei ole sitä, onko Suomella varaa maksaa hoitajille riittävästi. Kyse on siitä, onko meillä varaa olla maksamatta?

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut