Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkoherra Antti Kupiainen, kolumni: Meidän kaikkien on kiinnitettävä erityistä huomiota tervehtimiseen ja sitä kautta toisen ihmisen kohtaamiseen

Tervehtiminen on sosiaalisen kanssakäymisen perusasia, jonka kaikki osaavat. Näin luulisi, mutta kyse on taidosta, joka täytyy opetella ja taitoa pitää ylläpitää. Ehkä yllättävää, mutta totta.

Tervehtiminen on muuttunut viimeisen kahden koronavuoden aikana, kun kättelystä on pääosin luovuttu. Kätteleminen on konkreettisen hyvä ja toimiva tervehtimisen tapa. Se ikään kuin pakottaa ihmiset näkemään toisensa, vaikka kädenpuristus voi olla löysä tai katseet eivät kohtaakaan. Käden ojentaminen on silti vahva teko. Vieläköhän me joskus kättelemme ja kohtaamme siten toisemme?

Elämän varrella on tullut kuitenkin vastaan tilanteita, että tervehtimiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Ehkä se ei olekaan perustaito edes aikuisten ihmisten keskuudessa. Kun tavat ovat muuttuneet huomaa, mistä olemme joutuneet luopumaan. Korvaavia toimintoja toki on kehitetty.

Työelämässä olen toisinaan törmännyt tähän aihepiiriin. Kun kävin joskus menneisyydessä ensimmäisen johtamiskoulutukseni, siellä puhuttiin työpaikan pelisäännöistä, joista ensimmäinen oli tervehtiminen ja hyvä käytös. Ihmettelin, pitääkö itsestäänselvyyksiä sanoa erikseen. Toisen kerran tämä tuli vastaan, kun päivitimme työpaikan hyvän käytöksen huoneentaulua, jossa ensimmäinen vinkki oli niin ikään tervehtiminen.

Tämän jälkeen en ole enää pitänyt tällaista itsestäänselvyytenä. Ehkä meidän kaikkien on kiinnitettävä erityistä huomiota tervehtimiseen ja sitä kautta toisen ihmisen kohtaamiseen. Tarkkailen myös itseäni ja huomaan, miten helposti saatan mennä ihmisen ohi. Luulenpa niin, että nyt me tarvitsemme erityisen paljon sitä, että tervehdimme ja meitä tervehditään ja katsomme silmiin ja ehkä jopa pysähdymme. Lajitoverin kohtaaminen on alku jollekin syvemmälle ja tärkeämmälle. Toisen ihmisen arvo on suuri.

Perusasioista kannattaa pitää kiinni ja tarvittaessa opetella taitoja myös uudelleen. Käyttämättöminä moni taito ruostuu.

Ihmettelin, pitääkö itsestäänselvyyksiä sanoa erikseen.

Milloinkohan me taas kättelemme ilman pelkoa? Saati kosketamme muuten?

Kirjoittaja on Askolan kirkkoherra.