Lukijalta: | Kokonniemi -hanke on investointi porvoolaisten hyvinvointiin

Porvoon kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti taloudellisesti merkittävän investointihankkeen porvoolaisten hyvinvoinnin hyväksi. Kokonniemi hanke tulee kreivin aikaan, kun kaupungin rooli muuttuu kaupunkilaisten terveydestä huolehtimiseen ennaltaehkäiseviin palveluihin hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa.

Muutama soraääni tekstiviesteissä ja somessa ihmettelee, kuinka on varaa investoida liikuntahalleihin tällaisena aikana. Vastineeksi voisi kysyä onko mielekkäämpää hoitaa vain sairauksia ja maksaa lääkkeitä lääkeyhtiöiden rikastuessa ihmisten pahoinvoinnista? Kaikkea ei voi parantaa liikunnalla ja elämässä tulee yllätyksiä, joihin ei voi varautua, mutta silloinkin useimmiten liikunta on yksi lääkintämuoto osana muuta hoitoa iästä ja kunnosta riippumatta.

Hanke on kansantaloudellisesti järkevä kuin laittaisi rahaa säästöön. Suomalaisten vähäinen fyysinen aktiivisuus ja heikko kunto aiheuttavat yhteiskunnalle vuosittain 3,2-7,5 miljardin euron kustannuksia sairauksista, menetetyistä työpäivistä, ikäihmisten koti- ja laitoshoidosta, tuloverojen menetyksistä, työttömyysetuuksista sekä syrjäytymisestä aiheutuvia kustannuksista. Eikä väestön ikääntyminen helpota tilannetta. Taloudellisessa mielessä tähän hankkeeseen kannattaa sijoittaa, se maksaa itsensä takaisin. Nyt varattu määräraha 20 milj. euroa kaupungin varoista mahdollistaa vasta osan toteutuksesta. Lisäksi tarvitaan yksityistä rahoitusta ja muita lahjoituksia sekä valtion tukea.

Tuoreimpien Move-mittausten mukaan noin 40 %:lla lapsista ja nuorista voi olla jo vaikeuksia pärjätä arjessaan heikon fyysisen kunnon takia, ja korona vielä pahensi tilannetta. Pohja terveellisille elämäntavoille ja liikkumiselle luodaan jo lapsena. Kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta harrastaa eikä tukea välttämättä saa kotoa, joten kaupungin rooli on tarjota lapsille yhdenvertaiset liikkumisen mahdollisuudet.

Kokonniemi hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutettavat jäähalli ja tekonurmi liikuttavat merkittäviä määriä lapsia ja nuoria, noin paria tuhatta yhteensä. On tärkeää, että näiden lajien harrastusmaksut pysyvät jatkossakin kohtuullisina, jotta mahdollisimman monella on mahdollisuus harrastaa ja kehittyä vaikka mestis-tasolle.

Kokonniemen liikuntakeskus on tarkoitettu kaikille ikäluokille, lähes jokaiselle jotakin. Useimmiten päiväaikaan tarvitaan tiloja senioreille ja iltaisin nuorille. Kokonniemen ulkoalueisiin panostaminen lisää ulkoilun aktiviteetteja ja houkuttelee liikkumaan vaikkapa yhdessä perheen kanssa.

Kokonniemi on meille kaikille, jossa voimme kokea elämyksiä ja nauttia liikunnan ilosta. Tosin jokunen vuosi pitää vielä odottaa ennen kuin on valmista mutta tästä se lähtee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut