Outi Lankia, kolumni: Tulevaisuuden Porvoo

Porvoon kaupunkistrategian luonnos on esillä. Strategiasta päättäminen on valtuuston tärkeimpiä päätöksiä. Strategian linjan mukaisesti tehdään muita päätöksiä ja strategian mukaisesti kaupungin henkilöstön tekee työtään.

Luonnoksen neljä kärkiteemaa ovat: suosituin kotikaupunki, paras arkenakin, kaupunkielämän sykettä sekä ilmastotekojen kaupunki.

Valmiiseen strategiaan tarvitaan jämäkämpi ote. Luonnos sisältää monitulkinnallisia lauseita eli mikä on linja, jolla kaupunkia eteenpäin rakennetaan ja johdetaan? Strategian tulee olla selkeä ja kaikkien tulee sisältö samalla tavalla ymmärtää. Silloin johtaminen ja päätökset strategian perusteella ovat johdonmukaisia,

Luonnolla kaupungissa on merkittävää arvoa vetovoimatekijänä.

Esimerkkinä seuraava: “Ilmastoviisas kaupunki vähentää päästöjä ja varautuu ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Kehitämme kaupunkirakennetta täydentämällä ja tiivistämällä jo olemassa olevaa rakennettua ympäristöä”

Tiedämme länsirannan ongelmat sateilla, kun alue on niin tiivis, että vapaata maaperää hulevesien imeytymiselle ei ole ja sadevesiviemärin mitoitus on riittämätön. Onko ilmastoviisaus vain tiivistämistä vai mitä se on? Myöhemmin samassa luvussa lukee näin: “Suojelemme vesistöjä sekä vaalimme luonnon monimuotoisuutta ja lähiluonnon säilyttämistä. “ Onko linjamme se, että meillä on tietyt suuremmat luonto- ja puistoalueet vai tarkoitetaanko sitä, että luonnon monimuotoisuutta vaalitaan osana rakennettua ympäristöä.

Minun mielestä meidän tulee säilyttää vihreyttä myös osana rakennettua ympäristöä ja tiivistämistä ei saa tehdä luonnon monimuotoisuuden kustannuksella. Maan arvoa ei saa laskea vain rakennusneliöinä. Luonnolla kaupungissa on merkittävää arvoa mm. vetovoimatekijänä.

Varaudutaan samalla siihen, että tulvavedet eivät aiheuta ongelmia ja runsas lumisina talvina on pihoissa tilaa lumen kolaamiselle.

Vastaavia selkeämpiä linjauksia tarvitaan strategian muille osa-alueille. Ilman selkeitä ja ymmärrettäviä linjauksia on kaupunginvaltuuston tuottaman strategian ohjausvaikutus epäonnistunut.

Kirjoittaja on porvoolainen kaupunginvaltuutettu (kesk), sekä ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut