Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Tartu mahdollisuuteen, Porvoo!

Porvoon uusi kaupunkistrategia on etenemässä kaupunginvaltuuston päätettäväksi toukokuun lopussa. Sen keskeinen päämäärä on kestävä kasvu. Tavoitteena on asukasluvun lisääminen 20 000:lla vuoteen 2050 mennessä.

On tärkeää, että Porvoo haluaa kasvaa ja toimia aktiivisesti sen mahdollistamiseksi. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan vuonna 2040 Suomen väkiluku kasvaisi enää Uudenmaan ja Pirkanmaan maakunnissa sekä Ahvenanmaalla. Jos vain uskallusta riittää, Porvoolla on erinomaiset edellytykset ottaa osansa metropolialueen ennustetusta kasvusta.

Pandemia-aika ja etätyön yleistyminen ovat kasvattaneet Porvoon muuttovetovoimaa. Pelkkä pääkaupunkiseudun läheisyys ei takaa kasvua tulevaisuudessa, vaan Porvoon on tarjottava myös työpaikkoja ja opiskelumahdollisuuksia omalla alueellaan. Kaupungin talouden turvaaminen edellyttää, että Porvoossa on tulevaisuudessakin monipuolinen joukko veroja maksavia ja työllistäviä paikallisia yrityksiä. Tontteja on löydyttävä sekä isoille että pienemmille yrityksille, ja kaupungin tulee itse aktiivisesti houkutella yrityksiä Porvooseen.

Osaavan työvoiman saatavuus on yritysten kriittinen menestystekijä. Opiskelupaikan tai täydennyskoulutusmahdollisuuden löytyminen alueelta on selkeä vetovoimatekijä. Ikäluokkien pienentyessä katse on suunnattava myös ulkomaisiin osaajiin, mikä tuo omat haasteensa julkisten palveluiden järjestämiselle. Tulevaisuudessa tarvitaan kieliluokkia kouluissa tai jopa kansainvälistä koulua.

Asuntopolitiikka on mitä suurimmassa määrin työvoimapolitiikkaa. Asukasmäärän lisääminen kestävästi edellyttää kaupunkirakenteen tiivistämistä ja korkean rakentamisen sallimista erityisesti keskusta-alueella. Kuntataloudenkin näkökulmasta täydennysrakentamisen edut ovat kiistattomat: alueella on jo yhdyskuntatekninen infrastruktuuri, palvelut ja yhteydet, joten rakentamisesta syntyy vähemmän kustannuksia kuin kokonaan uusilla alueilla. Lisäksi tiivis rakentaminen mahdollistaa palvelujen säilymisen ja uusien palvelujen syntymisen.

Asukasmäärän kasvattamisen lisäksi Porvoon ydinkeskustaa tulee kehittää vetovoimaisemmaksi. Vanha kaupunki houkuttelee runsaasti matkailijoita, mutta tori ympäristöineen kaipaa merkittäviä toimenpiteitä viihtyisyyden lisäämiseksi ja Mannerheiminkadun estevaikutuksen minimoimiseksi. Matkailu on Porvoon valtti, jota tulee vahvistaa. Myös saariston ja meren mahdollisuudet on otettava huomioon.

Itärata on valtava mahdollisuus Porvoolle ja koko Itä-Uudellemaalle, ja sen toteutumista on edistettävä kaikin keinoin. Ratayhteyttä odotellessa on huolehdittava autoliikenteen toimivuudesta ja linja-autoliikenteen hyvien yhteyksien säilymisestä. Joukkoliikenteen houkuttelevuutta voidaan lisätä liityntäpysäköintimahdollisuuksia parantamalla.

Itä-Uudenmaan kilpailukyvyn edellytyksiä luodaan nyt. Toivottavasti poliittisilta päättäjiltä löytyy halua ja rohkeutta sitoutua Porvoon kasvuun ja sen vaatimiin toimenpiteisiin.