Jussi Saramo, kolumni: Palkankorotuksia tarvitaan

Kevät toi katupölyn ja auringonsäteiden lisäksi myös työtaisteluriidan julkiselle sektorille, kun naisvaltaiset alat, hoitajat etunenässä, taistelevat paremman palkkauksen ja inhimillisempien työolojen puolesta. Hoitajaliitot ovat esittäneet pelastusohjelmaa, jolla henkilöstön palkkoja nostettaisiin tavanomaisia sopimuskorotuksia enemmän. Työnantajia edustavan KT:n mukaan vaatimuksiin ei ole varaa.

Työnantaja on laittanut kovan kovaa vastaan ja vaatinut lakko-oikeuteen rajauksia. ”Pakkolaki” ei kuitenkaan olisi välttämättä mennyt eduskunnassa läpi, niin moni meistä hallituksen edustajista sitä vastusti.

Tietysti myös hoitajaliitoilta odotettiin riittävää määrää suojelutyön tekijöitä. Ulkopuolelta on mahdotonta arvioida kokonaisuutta, mutta tiedossa on, että lakon aikaisessa suojelutyössä oli paikoin normaalitilannetta enemmän työvoimaa!

Riitely suojatyöstä vie siis sivupolulle. Vaikka hoitajat olisi saatu pakotettua töihin ja vaikka he suostuisivat mataliin korotuksiin, ei työnantajalla olisi syytä juhlaan. Niin sosiaali- ja terveyspalveluissa kuin esimerkiksi varhaiskasvatuksessakin on yhä paheneva työvoimapula, joita työnantajan lyhytnäköinen linja vain pahentaa.

Palkkakuopassa olevien vaatimukset ovat oikeutettuja. Sairaalat, hoivakodit ja päiväkodit pyörivät henkilöstön jatkuvan venymisen varassa ja valtaosa hoitajista on pohtinut alan vaihtamista. On koko yhteiskuntaa koskeva kriisi, että sote- ja kasvatusala eivät kykene pitämään kiinni arvokkaista ammattilaisistaan.

Ongelmana on vuodesta toiseen piirileikki, jossa työnantajia edustava KT sanoo, ettei korotuksiin ole varaa, koska budjeteissa ei ole ylimääräistä. Budjeteista päättävät poliitikot taas sanovat, ettei palkoista neuvotteleminen kuulu meille. Lopulta kukaan ei ota vastuuta ja tilanne ei korjaannu. Hallitus ei tietenkään voi alkaa neuvotteluiden osapuoleksi eikä määritellä korotusten suuruutta tai niitä saavia henkilöstöryhmiä. Mutta hallituksesta pitää lähteä välittömästi viesti neuvotteluihin, että pelivaraa on.

Tämä maksaisi usean vuoden jälkeenkin nettona vain satoja miljoonia, selvästi vähemmän, kuin esimerkiksi oikeistopuolueiden lupaamat veronalennukset.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut