Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Lakkonne seuraukset kohdistuvat vääriin henkilöihin

Sairaanhoitajille kuuluu palkka, joka vastaa työn raskautta ja vaativuutta ja on samalla tasolla muiden pohjoismaiden kanssa. Kyllä. Nykyinen palkka ei tätä näkemystä vastaa. Harvapa tästä voisi olla eri mieltä, varsinkaan kun näki korona-aikana, mihin sairaanhoitohenkilökunta joutui venymään. Silloin myös annettiin lupauksia, joita ei sitten näköjään ollut aikomuskaan toteuttaa.

Vaatimukset ovat oikeutettuja, mutta lakkonne kohde on väärä, kun sen vaikutukset iskevät meihin tavallisiin kansalaisiin, sairaisiin ja avun tarpeessa oleviin ihmisiin, meihin, jotka emme voi millään tavalla näihin päätöksiin vaikuttaa. Ne taas, jotka asiasta päättävät, käyttävät yksityisen palveluita ja saavat hoitonsa sieltä. Heitä teidän lakkonne ainakaan henkilökohtaisesti tuskin hetkauttaa.

Tässä sodassa tulee mieleen Venäjän malli: tavoite on saavutettava hinnalla millä hyvänsä. Sen hinnan maksavat syyttömästi kärsimään joutuvat siviilit. Me, jotka maksamme verorahoillamme terveydenhoitopalveluistamme – ja Soten myötä myös teidän palkkanne. Asia kuuluu yhtä lailla maan päättäjille – ja tulee jatkossa yhä enemmän kuulumaan. Missä on heidän vastuunsa? Ei missään. Rahaa kyllä oli jakaa korona-aikaan kaiken maailman hankkeille, yrityksille ja kunnille, jotka valtion avokätisyyden johdosta paransivat tuottojaan. Palokunta, poliisi, armeija ym. joutuvat tiukan paikan tullen menemään sinne, minne käsketään silloin, kun ihmishenki on uhattuna tai katastrofi iskenyt. Tämä on näiden ammattien raskas puoli. Nyt ministeri Aki Lindèn yritti lakon takia laadituttaa lain, joka edellyttää samaa hoitohenkilöstöltä. Tämä yritys käännettiin nurin niskoin: se romuttaisi lakko-oikeuden. Tässä tulkinnassa ei sairaita ihmisiä ajateltu.

Sairaanhoitajan eettiset ohjeet on hyväksytty Sairaanhoitajaliiton liittokokouksessa 28.9.1996. Sairaanhoitajan vala kuuluu näin: ”Lupaan, että vakaa ja vilpitön tahtoni on sairaanhoitajan tointa harjoittaessani parhaan kykyni ja ymmärrykseni mukaan täyttää ne velvollisuudet, jotka minulle sairaanhoitajana kuuluvat, ja pitää aina mielessäni sairaanhoitajan työn korkeat ihanteet”. Mitkä ne ihanteet ovat nyt?

Me, jotka emme voi mitenkään asiaan vaikuttaa, mutta joudumme ensi sijassa kärsimään lakkonne seurauksista, toivomme, että tämä sota loppuu lyhyeen ja tämänkin, jopa ihmishenkiä pelastavan alan työntekijät kokevat, että heidän työtään arvostetaan, paitsi satunnaisin sanoin ja satasen lahjakortein, myös työn vastuuta vastaavalla palkalla.