Kolumni Hinnat nousevat

Harva enää miettii hintoja ”mummonmarkkoina”, niin paljon ne ovat kahdessakymmenessä vuodessa nousseet. Ihmisten tulot ovat kuitenkin nousseet hintoja nopeammin. Talouden kannalta pieni inflaatio eli hintojen nousu on hyvästä, koska sen vastakohta deflaatio aiheuttaa työttömyyttä.

Venäjän kammottava hyökkäys näkyy meilläkin etenkin polttoaineiden hintojen nousuna, ja jo ennen hyökkäystä noussut inflaatio on kiihtynyt liian isoksi. Vaikka Suomi on vielä toistaiseksi säästynyt pahimmalta, on inflaatio kohdistunut jo meilläkin joihinkin ihmisiin kohtuuttomasti.

Ukrainan merkitys Euroopan ja Afrikan vilja-aittana nostaa erityisesti ruoan hintaa, kun Venäjä estää ruoan viennin laivoilla pois maasta. Jos monilla suomalaisillakin on vaikeuksia saada rahat riittämään, kärsivät tilanteesta rajuimmin köyhien maiden köyhimmät ihmiset.

Ehkäpä kännyköiden ja muun viihde-elektroniikan vaihtoväliä sietääkin kasvattaa.

Euron heiketessä dollariin nähden nousevat meillä vielä erityisesti Euroopan ulkopuolisten tuotteiden hinnat. Ehkäpä kännyköiden ja muun viihde-elektroniikan vaihtoväliä sietääkin kasvattaa.

Sen sijaan ruoan ja energian hinnan nousu osuu eniten pienituloisiin, joten oli tärkeää että sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen jyräsi läpi kansaneläkeindeksitarkistuksen kesken vuoden. Valtaosa etuuksista on sidottu kansaneläkeindeksiin, joten lähes kaikki pienituloisimmat opiskelijoista lähtien saivat hintojen nousua vastaavan korotuksen tuloihinsa. Heillä ei ollut aikaa odottaa indeksikorotuksia ensi vuoteen.

Työeläkkeiden indeksikorotuksia eduskunta ei yksin voi päättää, mutta kun korotukset vihdoin tulevat, ne ovat palkkojen nousua selvästi korkeammat – tästä pitää huolta ns. ”taitettu indeksi”, joka on aiemmin leikannut eläkkeitä palkkoihin nähden.

Mikäli inflaatio yhä kiihtyy, on päätettävä keinoista tukea myös palkansaajien pärjäämistä. Keskuspankit vastaavat inflaatioon korkoja nostamalla ja yleisin asuntolainakorko, 12 kuukauden euribor, on noussut plussalle ensimmäistä kertaa vuosiin. Vielä se ei näy lyhennyksissä, mutta korot voivat nousta enemmänkin.

Parasta taloudellekin olisi lopettaa sota. Sen eteen on tehtävä oma pieni osamme ja samaan aikaan sopeutua itse tilanteeseen, jossa omat murheemme ovat lopulta pienempiä.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut