Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Edefeltinranta on huikea mahdollisuus rakentaa arvo-alue merenrantaan

Kiitos kaupungin järjestämästä Edefeltinrannan suunnitteluperiaatteet yleisötilaisuudesta! Olin ilahtunut että paikalle oli saapunut sankoin joukoin kiinnostuneita. Meillä on nyt todella ainutlaatuinen rakennuspaikka laadukkaalla asuinalueella ja upealla merenrannalla, jonka läheisyydessä on Porvoolle legendaarinen Haikon Kartano sekä taide-elämyksiä tarjoava Albert Edefeltin Ateljee.

Edefeltinranta on huippupaikka jollaisia on vain harvoin tarjolla. Porvoossa on vihdoin upea arvoalue meren rannalla jota tulisi hyödyntää rakentamalla Porvooseen uniikki ja laadukas kovan rahan asuinalue joka nostaisi Porvoon rakennuskulttuurin aivan uudelle tasolle. Alueelle sopisi hyvin kunnollinen venesatama, uimaranta, talviuintipaikka, kahvilaa, sauna ja muita palveluita.

Ainutlaatuisuuden merellisen rakennuspaikan vuoksi olisi tärkeää vaatia rakennuttajilta merenrantaa sopivaa laadukasta rakentamista sekä arkkitehtuurin huippulaatua, jossa isot ikkunapinnat, lasiterassit ja kokonaisuus sulautuisi tyylikkäästi rinteeseen merenrannalle. Alueen tulisi näyttää niin mereltä kuin maalta upeana luontoon sopivana kokonaisuutena. Tässä kohteessa olisi tärkeää pitää huolta siitä ettei kaupungille kelpaa mikä vaan rakentaminen eikä päätavoitteena etsitä vaan rakennustehokkuutta. Rakennustehokkuus tuntuu olevan Porvoossa tällä hetkellä lähtökohtana kaikelle uudisrakentamiselle, valitettavasti.

Edefeltinranta vaatii ja ansaitsee siis hyvinkin poikkeuksellista suunnittelua sekä alueen vaatimaa laadukkuutta. Edefeltinrannan valmistuessa meidän tulisi voida olla ylpeitä siitä, että osasimme vaatia rakennuttajalta huomioimaan alueen ainutlaatuisuus ja kunnioittaa Porvoon valloittavan kaunista merenrantaa.

Virkamiehet esittelivät alueen suunnitelmissa kerroskorkeudeksi 2-5 kerrosta ja 300 asukasta, tuo kerros- ja asukasmäärä on pientaloalueen viereen ja merimaisemaan aivan liian suuri. Edefeltinrantaan ei sovi mitenkään kaikenlainen asuminen, eikä alueen ominaispiirteisiin sovi 5 kerroksinen kerrostalo, joka nousisi mäen päällä maisemaa hallitsevaksi. Kaikkialla ei tarvitse olla korkeita kerrostaloja ja tiivistä betoniviidakkoa. Meidän mielestä Edefeltinrannasta kannattaa suunnitella arvoalue, sellaiselle on varmasti kysyntää.

Yleisötilaisuudessa tuli selkeästi yksimielinen kanta, että aluetta ei saa pilata tiiviillä eikä korkealla rakentamisella. Aiemmassa suunnittelua koskevassa etätyöpajassa nostettiin esille mm. riittävän suuret asunnot, luonnonläheisyys ja koulu- ja päiväkotipalveluiden riittävyys. Nyt on mielenkiintoista nähdä miten yleisötilaisuuksien palaute otetaan huomioon jatkosuunnittelussa.

Porvoo ja Edefeltinranta ansaitsee merkittävälle rakennuspaikalle huippulaadukkaan kokonaisuuden, laatu korvaa määrän.