Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kuuntelen, ymmärrän ja kunnioitan

Osallistuin viime viikonloppuna Kirkkopäiville, jotka järjestettiin koronasta johtuen vuotta aiottu myöhemmin Oulussa. Päivien teemana oli ”Kuuntelen. Ymmärrän. Kunnioitan”, ja sen yli 70 ohjelmanumeron punaisena lankana korostui kunnioittavan keskustelukulttuurin merkitys nykyisen maailmanmurrosten keskellä.

Viikonlopun kärkiaiheeksi näytti nousevan Ukrainan sota ja sen aiheuttama epävarmuus Euroopassa ja maailmalla.

Aihetta käsiteltiin useissa ohjelmissa poliitikkojen, viranomaisten, kirkon, järjestöjen sekä tavallisten ihmisten näkökulmista. Paikalla oli vaikuttajia ulkoministeri Haavistoa, Eurooppa-ministeri Tuppuraista ja presidentti Halosta myöten ja lavan täyttivät monet muutkin mediasta tutut vaikuttajat ja asiantuntijat.

Moni keskustelutuokio oli rakennettu yksinkertaisella ja tehokkaalla konseptilla. Hyvin kotiläksynsä tehneet juontajat olivat koonneet joukon keskustelijoita, joiden annettiin aidosti käydä dialogia. Ohjelmista välittyi parhaimmillaan keskustelijoiden aito kiinnostus toisen hyvin vastakkaisiakin mielipiteitä kohtaan, joka selvästi syvensi keskustelun tasoa ja synnytti myös uutta ymmärrystä.

Yhden keskustelun nostan erikseen esille, jossa käsiteltiin monia niitä teemoja, jotka ovat viime kuukausina eläneet Ukrainan sodan ja Natoon liittymiskeskustelujen yhteydessä. Piispa Teemu Laajasalon johdattamana kokoontuivat puhumaan sodasta ja rauhasta UPI:n johtaja Mika Aaltola (etänä), Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius sekä yliopisto-opettaja ja tiedustelueversti (evp) Martti J. Kari. Keskustelussa Lodenius ja Kari malttoivat kuunnella toisiaan ja löysivät hyvin vastakkaisista taustoistaan huolimatta paljon myös yhteistä.

Kirkkopäivien ohjelman seuraamisen ja sen aikana käymieni monet käytäväkeskustelut saivat vakuuttumaan rakentavan dialogin merkityksestä. Dialogi sanana on peräisin antiikin Kreikasta, jossa sillä tarkoitettiin merkityksen tai ymmärryksen virtausta keskustelijoiden lävitse.

Aito dialogi mahdollistuu vain silloin, kun otetaan Kirkkopäivien otsikon kolmen sanan – kuuntelen, ymmärrän ja kunnioitan – merkitykset aidosti käytäntöön. Näiden mukaista taitoa ja asennetta tarvitaan, jotta voimme luoda myllerrysten keskellä yhteistä toivoa ja turvaa huomiselle.

Kirjoittaja on Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra