Mielipidekirjoitus: | Porvoon kaupunki ei tarvitse uusia toimialoja

Porvoolla ja muilla kaupungeilla on edessään kaikkien aikojen suurin hallinnollinen muutos, kun noin puolet kuluista ja kolmannes henkilöstöstä siirtyy hyvinvointialueelle kuluvan vuoden lopussa. Tämän seurauksena Porvoo on yhtiöittänyt hallintopalvelunsa (IT, palkanlaskenta, käännös jne.) ja on yhtiöittämässä työterveyshuoltonsa, mikä entisestään vähentää kaupungin omaa henkilöstöä. Lisäksi Kokonniemen kokonaisuuden ympärille on perustettu oma kehitysyhtiö viemään tätä tärkeää ja strategista urheilupanostusta eteenpäin.

Toiminnan ja henkilöstömäärän pienentyessä hintavaa hallintoa ei voida kasvattaa. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille nykyaikaisille ja rationaalisesti ajatteleville kaupungeille, jotka juuri nyt pohtivat, miltä organisaation tulisi näyttää tulevaisuudessa. Siksi on yllättävää, että virkamiesehdotuksessa esitetään aivan uutta toimialaa. Vielä yllättävämpää on, että tämä uusi toimiala on saanut joissakin piireissä poliittista tukea.

Olen itse työskennellyt kaikilla kaupungin nykyisellä neljällä toimialalla. Siksi uskallan väittää, että liian laaja ja liian syvä organisaatiorakenne byrokratisoi ja mutkistaa monia arkisia prosesseja mm. vaikeuttamalla viestintää ja täyttämällä virkamiesten kalenterit lukemattomilla työ- ja johtoryhmän kokouksilla. Ääriään myöten täynnä olevat kalenterit johtavat huonosti valmisteltuihin kokouksiin, joista ei ole suoraan tai edes välillisesti hyötyä organisaatiolle tai laajemmin kunnan asukkaille.

Kaupunkimme tarvitsee organisaation, joka seisoo vakaasti kolmella toimialalla (konsernihallinto, kaupunkikehitys ja sivistys), joilla on tulevaisuuteen katsova, debyrokratisoitu ja moderni johtajuusote. Kun merkittävä osa nykyisestä organisaatiosta siirtyy muualle, resursseja vapautuu myös kolmella jäljellä olevalla toimialalla. Muuttuva toimintaympäristö synnyttää varmasti uusia tehtäviä, mutta niihin voidaan puuttua myöhemmin pienellä hienosäädöllä. Uuden toimialan luominen tässä tilanteessa on raskaasti ylimitoitettu ja kallis toimenpide.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut