Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Edelfeltinranta vai eliitin ranta?

Nina Uski ja Outi Lankia hehkuttavat (Uusimaa 25.5.) Edelfeltinrannan huikeita mahdollisuuksia uutena arvoalueena meren rannalla.

Porvoo tavoittelee Edelfeltinrannan alueen osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa alueen merenranta-alueiden tulemista kaikkien kaupunkilaisten käyttöön, venesatama-alueen kehittämistä, hiilineutraalia, ilmastoviisasta, merellistä ja viihtyisää asuinaluetta noin 300 asukkaalle. Etätyön vaatimukset otetaan erityisesti huomioon. Projektiin on saatu rahoitusta ympäristöministeriöltä.

Osa alueesta on ollut Haikon kartanon työntekijöidenkin asuttamia tiluksia. Osa kaavoituskohteesta on puretun ammattikoulun aluetta, ja siellä on kaavoituksen tausta-aineiston mukaan ollut asutusta pitkään. Alue sopisikin paitsi tavoitelluksi etätyöympäristöksi, historiansa perusteella pienimuotoisen yritystoiminnan alueeksi.

Olen kirjoittajien kanssa samaa mieltä: alue on mahtava ja sopii hyvin asumiseen, etätyöhön, tavoiteltuun ilmastoviisaaseen rakentamiseen. Mutta kirjoittajien maalailusta tulevan alueen suhteen saa sen vaikutelman, että alueesta halutaan jonkinlainen Porvoon Westend, kultarannikko, jonne ei ihan kaikille voi olla pääsyä. Kyseessä on kuitenkin kohde, mikä on kuntalaisten omaisuutta, yhteisin verovaroin ministeriön tukemaakin, siksi kaikkien kaupunkia.

Kaavoituksen lähtökohtana pitää olla, miten ranta saadaan yleiseen virkistyskäyttöön. Nyt on jo yhtenäinen reitti keskustasta Emäsaloon, mutta aidosti pitää pohtia, miten ranta-alueen käyttö on asukkaille aidosti mahdollista. Haikkoo, Hamari ja Tolkkinen Hermannisaari mukaan lukien ovat Porvoon pitäjän vanhoja merellisiä kyläyhteisöjä, joiden rannat ovat olleet kaikkien saavutettavissa. Tätä historiaa on hyvä kunnioittaa.

En halua nähdä kotikaupungissani segregaation lisääntymistä. Alueelle sopii mainiosti myös vuokra-asuminen, osaomistusasuminen, asumisoikeusasuminen. Myös kerrostaloja voi alueella olla, kunhan ne istuvat maisemaan eivätkä muodosta maamerkkejä vanhassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä. On hyvä muistaa, että osa ihmisistä haluaa asua vaivattomasti kerrostalossa. Tiiviimpi rakentaminen myös säästää maa-alaa viherrakentamiseen ja vanhojen puukujien säilyttämiseen, minkä oisin kyseiselle alueella saavan erityistä huomiota.