Mielipidekirjoitus: | Terapiatakuu parantaa peruspalveluita ja varmistaa nopean hoitoonpääsyn

Hallitus ei aio toteuttaa terapiatakuuta osana hoitotakuuta (HS 27.5.)

Hallituksen toukokuun puolivälissä antamassa hoitotakuuta koskevassa esityksessä terapiaan pääsemiselle ei kuitenkaan ole luvattu minkäänlaista aikarajaa. Asia herättää ihmetystä etenkin sen vuoksi, että terapiatakuulla oli laaja tuki eduskunnassa. Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on aiemmin linjannut, että terapiatakuun mukaiset toimet tulisi toteuttaa osana hoitotakuuta.

Ilman terapiatakuuta sote-uudistus ei onnistu. Päätös jättää terapiatakuu pois on koko sote-uudistuksen vastainen, sillä tavoitteena on parantaa peruspalveluita.

Terapiatakuun toteuttaminen jo taloudellisesta näkökulmasta merkittävä ja mikä voi olla tärkeämpää kuin se että avun tarvitsija pääsee hoitopolulle hyvissä ajoin.

Tällä hetkellä juuri mielenterveysongelmat ovat suurin työkyvyttömyyden syy, on siis päivänselvää että sijoitus mielenterveyteen maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Oikea-aikaisen ennakoivan hoidon myötä sairausetuuksien käyttö vähenee, työnantajien sairauspoissaolokustannukset ja muut työelämäkustannukset vähenevät. Mielenterveysongelmien hoitaminen ajoissa maksaa varmasti itsensä takaisin tulevien vuosien aikana.

Terapiatakuun vuosikustannus on toteuttamistavasta riippuen noin 35 miljoonaa euroa. Osittain terapiatakuuta voidaan toteuttaa nykyistä henkilöstöresurssia hyödyntämällä, mutta terapiatakuun toteuttaminen vaatii myös lisäresursseja. 35 miljoonan euron kustannus muodostuu psykososiaalista hoitoa antavan ammattihenkilön työpanoksesta ja täydennyskoulutuksesta. Vaadittavaan henkilöstöresurssiin vaikuttaa hoitomuoto ja toteutuvien hoitojaksojen määrä. 125 000 hoitojakson toteutuminen vuosittain vastaa noin 800 henkilötyövuotta.

Mikäli koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat henkilöt saisivat terapiatakuun myötä varhaista hoitoa perusterveydenhuollossa, arviolta 7500 henkilöä kuntoutuisi vuosittain etuuksien piiristä työelämään. Tämä tuottaisi noin 166 miljoonan vuosittaisen kustannussäästön, koska etuuksien käyttö vähenisi ja ansioverotulot kasvaisivat. Terapiatakuuseen sijoitettu euro merkitsee siten kokonaisuutena lähes viiden euron säästöä. Kokonaisuutena uudistus vähentäisi yhteiskunnallisia kustannuksia ja lisäisi hyvinvointia.

Oikea-aikaisen avun myötä mielenterveyden oireiden ja häiriöiden syveneminen vähenisi. Painopiste siirtyisi pitkistä, hitaasti saatavista psykoterapioista nopeisiin psykososiaalisiin hoitoihin, joita riittäisi useammalle.

Terapiatakuu varmistaisi Suomesta tällä hetkellä puuttuvan tehokkaan mielenterveyshoidon perustason – tarvittaessa hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ohjattaisiin jo ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Näin apu olisi saatavilla yhdenvertaisemmin, nopeammin ja helpommin jokaiselle sitä tarvitsevalle, lapsista vanhuksiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut