Mielipidekirjoitus: | Porvoon uuden strategian toteuttamisessa tarvitaan muutoksia

Porvoon uusi strategia on hyväksytty kaupungin valtuustossa 25.5.22.

Strategia on pohja tulevalle työskentelylle kaikissa kaupungin toiminnoissa lähivuosina. On kuitenkin muistettava, että toimintaympäristömme muuttuu nykyään varsin nopeasti, siksi jatkossa strategiaakin on päivitettävä vuosittain.

Strategian toteuttamisessa avainasemassa ovat ihmiset, jotka laittavat sen käytäntöön. Ilman riittäviä sekä henkisiä, fyysisiä että taloudellisia resursseja ei ole mahdollista toteuttaa strategiassa olevia tavoitteita.

Kaupungin uudessa strategiassa on haluttu nostaa aiempaa selkeästi merkittävämpään rooliin elinkeinoelämän toiminnot, kulttuuri, matkailu ja liikunta sekä varautua tulevaan suureen muutokseen TE-palvelujen osalla.

Samanaikaisesti meillä on edessämme useita merkittäviä projekteja kuten esim. Itärata, Kilpilahdessa kiertotalouden kehitys, Kokonniemi, Taidetehdas- konseptin pohdinta sekä isoja kaavoitusprojekteja. Lisäksi on kyettävä rakentamaan toimiva yhteistyö hyvinvointialueen kanssa. Onnistuminen näissä vaatii panostuksia ja riittävät resurssit. Nämä toiminnot ovat tärkeässä roolissa, kun tavoitellaan strategiassa sovittua noin yhden prosentin kasvua vuosittain jatkossa

Olen kaupunginhallituksen puheenjohtajana saanut jatkuvaa palautetta, kuinka kulttuuri, liikunta ja matkailu ovat jääneet lähes täydelliseen paitsioon osana nykyisiä sijaintejaan eri organisaatioissa, koska ei ole vain lautakunnissa riittänyt aikaa. Koulu ja varhaiskasvatusasiat, jotka nekin ovat tärkeitä, ovat vieneet mm. sivistyslautakunnan kokouksissa lähes kaiken ajan. Samoin olen kuullut, että elinkeinoasiat eivät vieläkään huolimatta elinkeinopäällikön palkkauksesta saa riittävää huomiota, vaikka positiivista edistystä on tapahtunut yrittäjien ja kaupungin edustajien säännöllisissä yhteisissä tapaamissa. Meidän tavoitteenamme tulee olla työnpaikkaomavaraisuuden säilyttäminen vähintään nykyisellä yli 90 % tasolla kasvunkin aikana. Emmehän halua Porvoosta pääkaupunkiseudun nukkumalähiötä?

Uusi strategia ja merkittävä muutos hyvinvointialueen muodostamisessa luovat nyt mahdollisuudet toimia uudella tavalla. Tähän liittyy myös organisaatiomuutos.

Juhani Tamminen sanoisi; nyt on momentum, joka kannattaa käyttää. Kysymys onkin, haluammeko jatkaa vanhalla toimintamallilla, jossa on varmasti hyvin toimiviakin kokonaisuuksia, mutta myös jähmeyttä ja siiloja. Mikäli jatkamme näin, se tarkoittaa käytännössä organisaation viilaamista ja ”juustohöyläämistä”. Mikä olisi se tavoiteltu muutos tällöin? Uskon, että uuden toimialan, jossa ovat elinkeino- ja työllisyysasiat, vapaa-aikaan, kulttuuriin, liikuntaan sekä matkailutoimeen että nuorisopalveluihin liittyvät asiat, luo hyvän pohjan näiden alueiden aiempaa aktiivisempaan kehittämiseen ja parempiin palveluihin porvoolaisille.

Yksi tärkeä osa tässä onnistumisessa on myös kaupungin virkahenkilöstön keskittäminen merkittävältä osalta Nimbus-taloon. Tämä luo entistä paremmat edellytykset eri toimintojen päivittäiseen yhteistyöhön.

Jotkut ovat todenneet, että tämä kolmen toimialan ja konsernipalvelujen malli on merkittävästi byrokraattisempi ja kalliimpi kuin kahden toimialan malli ja konsernipalvelujen malli. En tiedä mihin se ajatus perustuu. Omasta mielestäni uudessa ehdotetussa organisaatiomallissa päätöksenteko yksinkertaistuu ja selkeytyy sekä kyetään panostamaan strategian mukaisiin tavoitteisiin.

Tärkeää on tässäkin organisaatiomuutoksessa, kuten aina toimintoja uudistettaessa, että alusta alkaen asetetaan selkeät tavoitteet ja kustannusraamit, joita myös mitataan ja mikäli tavoitteisiin ei päästä silloin tehdään välittömästi korvaavat toimenpiteet.

Haluan vielä kiittää poliittisia ryhmiä hyvistä ja rakentavista keskusteluista strategiatyössä ja organisaatiomallien käsittelyssä. Nyt yhteisenä tavoitteena tulee olla kaupungin henkilöstön ja poliittisten päättäjien toimivalla yhteistyöllä viedä käytäntöön strategian linjaukset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut