Mielipidekirjoitus: | Kaupungin organisaatiouudistus, osa jäi vielä 1980-luvulle

Porvoon kaupungin uusi organisaatiorakenne lyötiin lukkoon keskiviikon valtuustossa muutaman äänestyksen jälkeen. Nykyinen malli jatkaa pienin muutoksin laatikkojen sijainnin ja määrän suhteen, suurta muutosta matriisi- tai prosessiorientoituneiksi - ensisijaisesti kaupunkilaisia palvelevaksi - organisaatioksi ei ole tulossa.

Pitkään keskusteltu ja joskus jopa valtuustossa selvitettäväksi päätetty kiinteistöjen kunnossapito on yksi toiminnoista, joka jatkaa ilman muutoksia. Sen sijaan, että organisaatiouudistuksen yhteydessä oltaisiin järkiperäistetty kaupungin ja kaupunkikonsernin kiinteistöjen ja yleisten alueiden kunnossapitoja, jatketaan vanhaan 1980-luvulla hyväksi havaittuun malliin. Vai miltä teistä kuulostaa seuraava esimerkki Kerkkoosta?

Porvoon Veden huoltomiehet leikkaavat Kerkkoon matonpesupaikan nurmikon, josta puolen kilometrin päässä Porvoon tilapalveluiden huoltomiehet hoitavat Jokilaakson koulun pihan. Ja tästä puoli kilometriä eteenpäin Kerkkoon urheilukentän nurmikon hoitaa liikuntatoimi. Puhumattakaan näiden kohteiden välisten teiden varsien heinien niitosta, jonka tekee kaupungin palkkaama urakoitsija.

Muutos on jatkuvaa, halusimme sitä tai emme. Organisaatiota on pystyttävä kehittämään jatkossa. Nyt päätetty malli ei voi olla kiveen hakattu, jos toimintaa voidaan jollakin toisella mallilla parantaa.

Tilapalvelun, A-Asuntojen, Porvoon veden, liikuntatoimen, kuntatekniikan ja toimitilajohdon toiminta kiinteistöjen ja yleisten alueiden hoitoa ja kunnossapitoa tuleekin järkiperäistää keskittämällä ne yhdelle taholle. Lisäksi kaikkien näiden toimijoiden tekemät hankinnat ulkopuolisilta urakoitsijoilta tulee hoitaa keskitetysti osaavien hankinta-ammattilaisten toimesta.

Tämä on yksi esimerkki kaupungin toiminnasta, joka edellisessä ja nyt päätetyssä toimintamallissa kaipaa kehittämistä. Tämän kehityksen päämääränä tulee olla paremmat palvelut kaupunkilaisille ja kustannustehokkaampi toiminta. Nykyisellä organisaatiomallilla siihen on vaikea päästä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut