Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ruokakriisi on otettava tosissaan

Kaikkialla olisi herättävä niin globaaliin kuin paikalliseen ruokakriisiin. Ukrainan sota on saanut niin vilja- kuin lannoitemarkkinat sekaisin ja kallistuneet polttoainekulut ovat entisestään lisänneet ahdinkoa. Viljelijät ovat kestämättömässä tilanteessa, kun tuottajahinnoilla ei saa edes tuotantokustannuksia katettua.

Ruoka on kallistunut tänä vuonna nopeammin kuin kertaakaan 58 vuoteen. Suomen Sosiaali- ja terveys Ry:n mukaan ruoka ja energiakulut vievät yli 50 % pienituloisimman viidenneksen tuloista. Näin huima inflaatio ajaa monet heistä täysin kestämättömään tilanteeseen. Kuinka he voivat kattaa asumiskulujen omavastuut tässä tilanteessa.

Ruoka-apu.fi ja Sininauhaliitto kokosivat huhtikuun alussa ruoka-avun tilannekatsauksen yhteistyössä sitä järjestävien tahojen kanssa. Katsauksen lopputulema oli karu, sillä ruoka-avun tarve kasvaa, mutta samalla lahjoittavasta ruuasta on yhä enemmän pulaa, sillä kauppojen parantuneet ohjausjärjestelmät ja alekampanjat ovat pienentäneet sen määrää.

Aiemmin EU-elintarvikkeilla voitiin kompensoida hävikin määrän vaihteluja, mutta nyt sitä vaihtoehtoa ei enää ole, kun niiden jakelu päättyi maaliskuun lopussa. Sitä jaettiin peräti 714 jakelupisteen kautta ja sen piirissä oli n. 320 000 henkilöä, joista noin 15 prosenttia oli lapsia ja kolmannes yli 65-vuotiaita.

Uusi EU-elintarvikeapujärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alussa, mutta se on täysin kohtuuton aika antaa pienituloisten ihmisten odottaa. Tulevan kesän ja syksyn aikana lukuisat Porvoonkin alueen taloudet ovat kestämättömässä tilanteessa.

Parasta aikaa rakennetaan kovalla kiireellä Itä-Uudenmaan sote-aluetta. Päättäjien soisi niin alueella kuin kaikissa kunnissakin ottavan huolekseen sen, miten tulevaisuudessa ruoka-avun piirissä toimivien 3. ja 4. sektorien kanssa tehtävä yhteistyö ja avustukset tullaan hoitamaan. Porvoossa on ainakin positiivista yhteistyöhalua eri toimijoiden kesken.

Samalla on hyvä muistaa Kalkutan katulasten parissa tehneen äiti Teresan (s. 1910, k. 1997) opetus:

”Älkäämme erehtykö luulemaan, että nälkä tarkoittaa vain leivän nälkää. Aikamme nälkä on paljon suurempi: välittämisen, rakkauden, huolenpidon nälkää. Kaipausta olla ihminen.”

Ihmisarvoa luodaan yhdessä sillä, kun jokainen on välittämisen piirissä ja saa tarvitsemansa avun.

Kirjoittaja on Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra