Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Huumeidenkäyttöhuone on ihmisarvoa

”Minun on hurjan vaikea ymmärtää, miksi Suomessa ei ole huumeidenkäyttöhuoneita” sanoi Tanskassa päihdetyötä tekevä ensihoitaja Jani Keto Tehy-lehden haastattelussa tammikuussa. Hän kuvasi työtään Kööpenhaminassa työpaikaksi, jossa ”kaikille annetaan yhtäläinen ihmisarvo”.

Jaan Janin näkemyksen täysin. Olen aikanaan tehnyt kätilönä päihdetyötä, enkä ymmärrä, miten suomalainen yhteiskunta on edelleen sitä mieltä, että on ihmisarvon mukaista työntää päihderiippuvaiset käyttämään aineita julkisiin vessoihin ja leikkipuistoihin.

Suomessa kuollaan huumeisiin keskimäärin 10 vuotta nuorempana kuin muualla Euroopassa. Silti emme halua ratkaista ongelmaa muutoin kuin työntämällä sen vihreisiin vessoihin.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ehdotti tammikuussa, että yliannostuslääke naloksonin saatavuutta helpotettaisiin ja käyttöhuoneiden käyttöönottoa kokeiltaisiin.

Käyttöhuoneissa päihderiippuvainen voi käyttää päihdettä terveydenhuoltoalan ammattilaisen valvonnassa. Huoneiden ensisijainen tavoite on vähentää kuolleisuutta ja sairastavuutta tarjoamalla päihteiden käyttöön turvallinen ympäristö sekä kouluttamalla asiakkaita turvallisempiin käyttötapoihin.

Ensihoitaja Jani Keto kertoi, että ”jos joku sanoo, että haluaisi hoitoon, nappaan heti kiinni. Pyrimme toimimaan siltana hoitopalveluihin”. Kuolemia hänen työpaikallaan on ollut nolla. ”Onnistumisen kokemus tulee, kun hoidamme potilaan niin, että hän jää henkiin. Onhan se aika siistiä, että ihminen saa uuden mahdollisuuden.”

Annetaan uusi mahdollisuus myös suomalaisille päihderiippuvaisille. Sinulla on vielä kolme viikkoa aikaa allekirjoittaa kansalaisaloite lainvalmistelun käynnistämiseen mahdollistamaan huumausaineiden käyttötilakokeilu. Suomi on tilastojen ykkönen nuorten huumekuolemissa. Suomi siis voitti. Ei kuitenkaan tavata torilla, vaan mahdollistetaan inhimillisempi päihdepolitiikka myös Suomessa.

Allekirjoita kansalaisaloite osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9890

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.