Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Rokotteet ovat myös kauppatavaraa

Suomen vaarallisin eläin? Piskuisen punkin saama arvonimi kertoo paljon maamme luonnon vaarallisuudesta. Mutta ettei mukana ole myös hiukan pelottelua, jotta kansalaiset tarttuisivat herkemmin mahdollisuuteen ostaa puutiaisaivotulehdusta vastaan suojaava TBE-rokote.

THL:n tilaston mukaan kyseistä tautia ei ole todettu yhtään tapausta Porvoossa, Askolassa, Myrskylässä, Loviisassa tai Lapinjärvellä vuosina 2017–2021. Sipoossa sen sijaan löytyi kuusi tapausta, joista yksi viime vuonna (UM 28.7.)

Riski ei siis ole kovin suuri, eikä porvoolaisille ilmaisia punkkirokotuksia tarjotakaan. Porvoossa käy säännöllisesti eri firmojen rokotebusseja, joista punkkirokotteen voi käydä maksua vastaan ottamassa. Esimerkiksi RokoteNytin hinnaston mukaan yksi rokote maksaa 55 euroa ja täyteen rokotussarjaan niitä tarvitaan kolme.

Riski ei siis ole kovin suuri, eikä porvoolaisille ilmaisia punkkirokotuksia tarjotakaan.

Rokotteen voi mieltää vakuutukseksi – jos se tekee luonnossa liikkujan olon turvallisemmaksi, niin moni heistä myös otto- ja ostopäätöksen tekee.

Punkkihuolen tekee monimutkaisemmaksi se, että rokote ei ehkäise toista niiden levittämää vakavaa tautia. Borrelioosiin eli Lymen tautiin auttaa vain oikeassa vaiheessa saatu antibioottikuuri, jollei punkkia ole havaittu ja irrotettu ajoissa.

Borrelioosin vuoksi suositellaan peittäviä vaatteita ja punkkitarkastuksia, jottei pikkuotus pääse ihon alle. Terveyskeskus tekee punkinpoistoja lähes päivittäin.

Eli otti rokotteen tai ei – tarkkana kannattaa olla.

Lue lisää: Rokotteella saa mielenrauhaa heinikoiden piskuista petoa vastaan – Porvoon seudulla ei ole esiintynyt puutiaisaivokuumetta, mutta Sipoon saaristo on riskialuetta