Pääkirjoitus Juomatapojen muutos ei ulotu kaikkiin

Lomat loppuvat, arki alkaa. Se tietää monelle työikäiselle myös hetkeä, jolloin pitää tarkastella omia elintapojaan.

Ruokarytmi kuntoon, treenaaminen taas käyntiin ja ruokajuomaksi vesi tai muu alkoholiton vaihtoehto. Useimmilta tämä sujuu luontevasti, jos lomaviikkoina onkin tullut otettua vähän rennommin.

Juomatapojen muutos on onneksi täyttä totta. Vallitseva trendi on humalahakuisuudesta laadun, makujen ja alkoholittomien vaihtoehtojen suuntaan.

Taustalla on myös koronan aikainen täydellinen etätyö.

Trendi ei tosin ole imaissut vielä kaikkia mukaansa. Heitäkin on, joille paluu arkeen on todella vaikea.

Ylen uutisen (25.7.) mukaan päihdehoidossa on näkynyt tänä kesänä normaalia enemmän ensikertalaisia. ”On yksittäisiä tapauksia, että tullaan taksilla suoraan mökiltä vieroitushoito-osastolle ja kotiudutaan sitä kautta mökiltä arkeen”, kuvaili A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki uutisessa.

Syytä on haettu korona-ajoista. Koronarajoitusten täydellinen poistuminen on mahdollistanut terassielämän. Festareita on ollut ja tulee olemaan tarjolla vaikka joka viikonlopulle. Mökeillä on taas ollut mahdollista viettää sosiaalista elämää kaveriporukassa. Jos kaikkeen tähän kuuluu aina alkoholi, tilaisuuksia juopotella on riittänyt vaikka joka päivälle. Sellaisesta voi olla vaikea repäistä itsensä irti.

Taustalla on myös koronan aikainen täydellinen etätyö, joka osaltaan saattoi johtaa salakavalaan tissutteluun kotioloissa. Jos ongelma pääsi kehittymään koronavuosina, tämän kesän runsaslukuiset riennot eivät ainakaan ole helpottaneet tilannetta.

Akuutissa tilanteessa on saatava ammattiapua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut