Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Yhtenäisenä Itäradan puolesta

Uusimaan pääkirjoitus (17.8.) asetteli bussiliikennettä ja Itärataa vastakkain. Siinä mainittiin mm. seuraavaa “Bussiyhteydet Porvoo-Helsinki välillä ovat nykyiselläänkin niin hyvät, että on vaikea nähdä junan ylivoimaisuutta”. Samalla haikailtiin useiden asemien perään, joka osaltaan vesittäisi idean nopeasta yhteydestä lentokentälle (jonne tällä hetkellä ei Porvoosta pääse suoraan julkisilla bussiyhteyksillä) ja edelleen Helsingin keskustaan. Kirjoituksessa epäiltiin myös itäisen Suomen kehitysmahdollisuuksia ja vetovoimatekijöitä maailmantilanteen muututtua vuoden alkupuolella.

Itärata on ainoa tapa saavuttaa kaupungin strategiassa asetetut kasvutavoitteet. Jos tämä onnistuisi busseilla, miksi kaupungin asukasmäärä on kasvanut tavoitteita heikommin? Se myöskin lisää porvoolaisten liikkumismahdollisuuksia ja sen myötä hyväksytty maakuntakaava antaa uudet lähtökohdat Kuninkaanportin kehittämiseen, johon rautatieaseman tulon myötä kaavoitus mahdollistaa ne paljon puhutut hypermarketitkin.

Jos Itä-Suomen kehitysmahdollisuudet Venäjän tilanteen vuoksi ovat heikkenemässä, eikö valtiovallan tehtävä ole parantaa niitä juuri Itäradan kaltaisilla pitkän tähtäimen investoinneilla? Maailma saattaa nimittäin muuttua myös tulevaisuudessa.

Vaikka tähän asti kriittisiä kommentteja Itäradasta on kuulunut lähinnä Lahdesta, jonka kautta kulkeva liikennemäärä tulee Itäradan myötä vähenemään, on outoa että myös Porvoossa on alettu ääneen pohtimaan Itärata-hankkeen tarpeellisuutta. Siinä missä Turkuun suunniteltua tunnin junaa rummutetaan kaupungin, maakuntaliiton ja paikallisen median voimin kaikissa mahdollisissa lobbaustilaisuuksissa, Itäradan puolesta tehtävä vaikuttaminen päättäjiin on ollut parhaimmillaankin hyvin vaatimatonta.

Jos emme ole yhtenäisenä ajamassa hanketta eteenpäin, vaan pidämme edelleen esillä paikallisjuniin pohjautuvaa rantarataa, vaihtoehtoista bussiliikennettä tai muuten epäilemme hankkeen tarpeellisuutta, ei kukaan muukaan hanketta meidän puolestamme vie eteenpäin. On katsottava pitkäjänteisesti isompaa kuvaa ja unohdettava ensi vuoden budjettiin tuijottaminen. Vain laajalla päättäjien ja muiden tärkeiden paikallisten toimijoiden voimallisella tuella Itärata etenee suunnitellusti eteenpäin.

Kaupunginvaltuutettu (kesk.), Kerkkoo