Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Muistisairastako ei tarvitse Porvoossa hoitaa?

Mikä on todellinen tilanne vanhusten hoidossa Porvoossa? Hurjia juttuja olen kuullut, mutta nyt vanhuksen heitteillejättö sattui omalle kohdalle. Se laittaa miettimään vanhustenhoidon tilaa Porvoossa ja sitä mennäänkö sote-uudistuksessa parempaan vai huonompaan suuntaan?

Iäkäs, muistisairas omainen kotiutui sairaalasta, jolloin sovittiin kaupungin kotiutustiimin kanssa hänen tilanteen arvioimisesta ja hoidosta. Heidän piti huolehtia lääkityksestä, hygieniahoidosta ja ruokailuista.

Jo seuraavana aamupäivänä vanhus istui sängyssä eikä päässyt itse ylös. Edellisen päivän iltalääke oli pöydällä samoin aamulääkkeet.

Jääkaapissa oli valmiiksi tehdyt voileivät ja muutkin ruoat koskemattomina kuten myös kaikki juomat. Kotiutuksen jälkeen hänen nesteytyksestään, ruokailustaan ja lääkkeiden otosta ei siis oltu huolehdittu.

Perjantaina menimme täyttämään jääkaappia viikonlopun ruoilla. Järkytyimme! Jääkaapissa oli samat voileivät ja kahden päivän ruoka-annos syömättä. Vaihtamattomat vaatteet ja asuntoon pesiytynyt virtsanhaju kertoivat, että hänen hygieniahoitoaan oli myös laiminlyöty. Kyseessä oli muistisairaan heitteillejättö. Teimme asiasta huoli-ilmoituksen.

Sama meno jatkui viikonlopun yli. Jääkaapissa oli edelleen alkuviikosta tekemäni leivät, tosin jo homeisina. Jouduimme heittämään ruokia ja juomia pois. Voimmeko tässä kohtaa enää luottaa sovittuun hoitoon? Emme, joten teimme rikosilmoituksen ja ilmoituksen aviin.

Soitin maanantaina vs. sosiaali- ja terveysjohtajalle, joka lupasi selvittää asiaa ja niin tekikin. Kotiuttamistiimin esihenkilö sen sijaan ei ole ollut yhteydessä vaan uhrilampaaksi joutui tiimin sairaanhoitaja, joka pahoitteli tilannetta myöntäen että heillä on tapahtunut tietokatkos ja virhearviointi.

Joku oli tehnyt itsenäisen päätöksen käyntikertojen vähentämisestä neljästä kolmeen. Tieto ei ollut tavoittanut kaikkia työntekijöitä, siksi ongelmat ruoan ja lääkkeiden antamisessa.

Outo selitys. Vs. palvelujohtaja sen sijaan soitti sovitusti ja myönsi tapahtuneet virheet, kiitos siitä.

Asiakkaalla on aamu-, päivä- ja iltalääke, jolloin hänen luonaan on käytävä. Toin esille huoleni hoitamattomasta hygieniasta. Vastaukseksi sain, että ketään ei voida pakottaa pesulle. Eikö hoitajien koulutukseen ja ammattitaitoon kuulu taito saada muistisairaat asiakkaat yhteistyöhön? Eihän päiväkodissakaan lapsia pidetä kakkavaipassa, jos he kieltäytyvät tulemasta vaipanvaihtoon.

Ihmetyttää, voiko yksi työntekijä arvioida päivässä asiakkaan avuntarpeen ja muuttaa sovittua suunnitelmaa? Miksi emme saa pyytämiämme lokitietoja ja kirjauksia annetusta hoidosta? Pitääkö omaisten valvoa hoitohenkilökuntaa, että he hoitavat työnsä? Arvioidaanko asiakkaan toimintakyky periaatteella – ei hoivaa, katsotaan mihin vanhus itse pystyy ja paljonko apua omaisilta on lypsettävissä? Toivottavasti tämä oli vain meidän epäonninen kokemus vanhusten hoidosta Porvoossa. Aiempi yksityinen kotihoito nimittäin toimi ongelmitta ja hyvin.