Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ahtaiden marketien Porvoo

Porvoo on monella tapaa harvinainen suomalaiskaupunki – täältä löytyy muun muassa historiallinen vanha kaupunki, pohjoismaiden suurin teollisuusalue ja iso nippu yksityisomistuksessa olevia laaturavintoloita.

Poikkeuksellista on myös se, ettei Porvoossa ole S-ryhmän Prisma-hypermarketia, joka on keskivertosuomalaiselle tae vaivattomasta ostamisesta ja hyvästä hinta-laatu-suhteesta.

Lisää kaupan neliöitä tarvitaan.

Uusimaan artikkelissa (UM 22.8.) selvitettiin, miksi Porvoon Kuninkaanporttiin tai Tarmolaan ei noin vain voi rakentaa Prismaa. Jos Porvoossa ei olisi 2000-luvun alussa emmitty, olisi moottoritieliittymän hypermarketit saatu alulle ennen lainsäädännön kiristymistä. Marketien tulo olisi kertarysäyksellä hiljentänyt vanhan liikekeskustan, mutta vanhan Porvoon ja jokirannan vetovoimaan niillä tuskin olisi ollut juurikaan vaikutusta. Länsirannalle lähivuosina nouseva K-Citymarket tuo lisää palveluita keskusta-alueelle, mikä on erittäin tervetullutta.

Jos porvoolainen asioi suomalaisten sisämaakaupunkien Prismoissa tai Citymarketeissa, on niiden väljyys suurin ero kotoiseen ja tuttuun. Esimerkiksi Porvoossa toimivan maan suurimman K-Supermarketin parkkialueelta saa lauantaisin todella hakea pysäköintipaikkaa.

Porvoossa kaupan neliöitä on asukasmäärään verrattuna niin vähän, että ahdasta on, vaikka osa kaupunkilaisista tekee ostoksensa pääkaupunkiseudulla. Hintakilpailua ei juurikaan nähdä, koska asiakkaita riittää ilmankin.

Ainakin Porvoon kaupungin kasvutavoitteiden vinkkelistä katsottuna on selvää, että lisää kaupan neliöitä tarvitaan. On hyvä, että aiheesta on käynnistymässä selvitys, vaikka odotukset sitä kohtaan eivät ole kovin korkealla.