Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Grännäs skolasta kaksikielinen sivistyskeskus

Epoon koulua esitetään lakkautettavaksi ja oppilaiden tuleva koulu olisi Keskuskoulu. Kaupungin strategiassa 2022–2025 linjataan koulutuksen osalta, että keskusta-alueen ulkopuolella panostamme ensisijaisesti sivistyskeskuksiin, jotka kokoavat yhteen useampia sivistyksellisiä toimintoja kuten esimerkiksi eri kieliryhmien koulut.

Sen sijaan, että eteläisestä Porvoosta, rannikolta ja saaristosta suomenkieliset koululaiset siirrettäisiin keskustaan heidän alakoulunsa tulisi perustaa uuteen kaksikieliseen sivistyskeskukseen.

Grännäs skola on yksi Porvoon uusimpia koulurakennuksia ja sen oppilasmäärä on 71. Yhdessä Epoon koulun kanssa siitä muodostuisi 105 oppilaan sivistyskeskus, joka olisi lähes samankokoinen kuin Kulloon sivistyskeskus. Kulloossa ruotsinkielisiä oppilaita on 35 ja suomenkielisiä 78.

Kullo skolan 35 oppilaan kouluna tuskin olisi mahdollista toimia itsenäisesti, mutta sivistyskeskus tukee sekä suomen- että ruotsinkielisen opetuksen toteutumista Kulloon kyläkeskuksessa. Miksi vastaava ei onnistuisi eteläisessä Porvoossa?

Epoon koulu ja Grännäs skola ovat molemmat saaristokouluja. Yhdenvertaisuuden nimissä alakoulu tulee järjestää jatkossakin alueella sekä ruotsin että suomenkielisille lapsille. Valtion jakama saaristotuki tulee käyttää molempien kieliryhmien peruspalveluihin.

Perustetaan eteläiseen Porvooseen Grännäsin sivistyskeskus sen sijaan, että suomenkieliset saariston lapset kuljetetaan kaupungin keskustaan. Tämä olisi Porvoon strategian mukaista myös siltä osin, että linjaamme edistävämme saariston ja kyläkeskusten vetovoimaa sekä vaivatonta ja sujuvaa arkea niissä.

Lue lisää: Porvoon pienin kyläkoulu nyt uhatumpana kuin koskaan – Epoon koulua esitetään lakkautettavaksi