Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Susipelkoon ei ole syytä Itä-Uudellamaalla

Porvoon Hinthaarassa ainakin viikonloppuna ja maanantaina liikkunut susi on herättänyt aiheesta huomiota (UM 31.8.).

Porvoon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Joa Bergqvistin mukaan kyseinen yksilö toimii täysin epänormaalilla tavalla.

– Se ei vaikuta pelkäävän ihmistä lainkaan. Se pyörii melko pienellä alueella ja on käynyt useilla pihoilla, hän totesi.

Varovaisuus on silti varmasti viisautta.

Metsästysseuralaiset ja viranomaiset ottavat poikkeusyksilön seurannan vakavasti, vaikka se ei tiettävästi olekaan käyttäytynyt uhkaavasti ihmistä kohtaan tai napannut pihoista kotieläimiä.

Suomessa suden ei tiedetä tappaneen tai vahingoittaneen ihmistä vuoden 1882 jälkeen eli ei kertaakaan sanomalehti Uusimaan koko julkaisuhistorian aikana.

Näin ollen pelolle saati hysterialle ei liene nytkään aihetta, mutta varovaisuus on silti varmasti viisautta. Susien määrä myös Itä-Uudenmaan luonnossa on kasvanut, mutta normaalisti tätä suurpetoa on hyvin vaikea havaita – se ei päästä ihmistä riittävän lähelle.

Hinthaaran kylässä on runsaasti lapsiperheitä, joten poikkeavasti käyttäytyvän suden muodostama uhka olisi saatava poistettua. Hyvä jos peto saadaan karkotetuksi alueelta, ja samalla lisättyä sen ihmisarkuutta.

Jos eläimen käyttäytymismalli jatkuu samanlaisena tällä tai jollain toisella tiheähkösti asutulla alueella, niin poliisi joutunee antamaan lopetusmääräyksen.

Sudet ja ihmiset mahtuvat Suomen kokoiseen maahan mainiosti rinnakkain, mutta suojelustatuksesta huolimatta petoyksilöitä on oltava mahdollisuus poistaa yhtälöstä tarpeen vaatiessa.

Kukaan ei varmasti halua tappajasusi-uutisia tämän päivän mediaan.